Експерти: Войната в Украйна може да стане ядрена

Войната в Украйна застрашава с ядрена катастрофа, тъй като в района на сраженията има 15 атомни централи, които не са защитени от бойни действия. Освен тях в региона има и множество изследователски ядрени реактори и хранилища за радиоактивен отпадък.

Германският клон на “Грийнпийс” предупреди, че никога досега не са водени бойни действия в район с такава гъстота на атомни централи.

“Нито една атомна централа в света не е подсигурена срещу бойни действия с тежки оръжия, каквито се използват в Украйна”, заявиха от “Грийнпийс”. Например само в Запорожието се намират 100 специални хранилища за използвани радиоактивни пръчки. Към това се прибавя фактът, че атомните централи в Украйна са толкова стари, че не би трябвало вече дори да бъдат в употреба и рискът от аварии и без военни действия е висок.

Пред германското радио ВДР членът на украинския атомен надзор Николай Стайнберг заяви в официална декларация: “Военни действия, които се водят с конвенционални оръжия, но близо до атомни централи, рано или късно ще превърнат конфликта в ядрен!”

Експерти предупреждават, че и двете страни използват модерни оръжия и бомби по 1500 кг, които могат да разбият дебели бетонни стени. Според ВДР в момента НАТО разработва сценарии как да действа, ако атомна централа бъде превзета от военни.

Междувременно президентът Владимир Путин посъветва Запада да не се бърка в работите на Русия, и припомни, че тя е “една от най-големите ядрени сили в света”. Той сравни обсадата на Украйна с Ленинградската битка.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини