Броени дни до 15-ти септември: Спешно се търсят учители

Дни преди началото на новата учебна година в цялата страна има недостиг на учители. Образователното министерство търси да назначи близо 2000 преподаватели, като най-много са незаетите места за учители по езици, математика, физика и начални учители.

Най-сериозен е проблемът в София, Бургас, Стара Загора, Пазарджик, подобно обаче е положението почти навсякъде. Пловдивска област също не е сред изключенията. Към днешна дата се търсят над 50 преподаватели и лектори по различни учебни дисциплини, а също и възпитатели. В Бюрото по труда в Асеновград са обявени позиции за възпитател 5-8 клас, възпитател начален етап на обучение, лектор по музика, лектор по физика, учител по английски и такъв по физическо възпитание.

Според експертите, младите не желаят да станат част от образователната система най-вече заради ниското, далеч от мотивиращо, заплащане. Сред причините е и че част от свободните места са на непълен щат, което не удовлетворява педагозите. Изход за училищните директори е да назначават на вакантните места неспециалисти с непълен норматив, което обаче ще е за сметка на качеството на образователния процес, коментират те.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини