Над 200 000 тютюнопроизводители остават без поминък

Над 200 000 българи са обречени на глад и бедност, ако не се съхрани тютюнопроизводството, защото няма алтернативни култури, които може да се развият на бедните и нископродуктивни почви, заети сега с ориенталски тютюни. Това каза вчера Асен Кичуков, зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, по време на Третия международен форум на производителите на ориенталски тютюн. Той бе организиран от Международната асоциация на тютюнопроизводителите с подкрепата на „Булгартабак” и в него взеха участие тютюнопроизводителите от България, Сърбия, Гърция, Македония, Турция, Киргизстан и Оман. От Националната асоциация на тютюнопроизводителите се обявиха категорично за отмяна на членове 17 и 18 от Рамковата конвенция за контрол на тютюна, според които се предвижда замяна на отглеждането на тази култура с алтернативни производства. У нас преди имаше идея тютюнджиите да гледат боровинки и дренки, да събират горски плодове, както и да берат билки и гъби. „Ще вземем мерки и ще търсим подкрепа и от българските евродепутати
Искаме да запазим производството на ориенталски тютюни и на „Бърлей” в световен мащаб. На 16 октомври в Москва предстои среща на Световната здравна организация и предвиждаме преди срещата там всички тютюнопроизводители във всички държави да излезем на мирен митинг”, каза още Кичуков.
Фирмите фантоми, които и в момента получават национални доплащания за производство на тютюн, но вече не развиват дейност, може да бъдат отрязани от държавната помощ. Предстои през следващата седмица експерти от аграрното министерство и браншовите организации в тютюнопроизводството да обсъждат как по-справедливо да бъдат разпределяни парите за хората от отрасъла. Схемата за тютюна по националните доплащания се прилага и в момента по референтен период 2007-2009 г. „Тя има определени финансови параметри, които ще запазим и през следващата година, но моята идея за диалог с браншовите организации е да фиксираме по-справедлив начин на азпределение
както и по-справедлив начин на прилагане на схемата. Целта е да избягаме от това, че фирми, които вече не съществуват и не са действащи, продължават да получават подпомагане”, заяви земеделският министър Васил Грудев, който също участва в работата на форума. Той подчерта, че е трудно да се каже колко от фирмите са фантоми и това е въпрос на сериозен анализ. Целта на срещите в МЗХ следващата седмица е да се уточни рамката на доплащанията към производителите през 2015 г., както и да се формират отделните ставки за различните тютюни.

130 сорта отглеждаме у нас
В повече от 2/3 от страните в света се отглежда тютюн, като България е една от 12-те държави в ЕС и една от 23-те страни в Европа, които произвеждат тази култура, заяви пред присъстващите на международния форум министър Васил Грудев. Той подчерта, че в страната ни е най-голямото разнообразие на отглеждани сортове и групи тютюн в Европа. Най-големите производители на ориенталски и полуориенталски тютюни са Турция – около 55 000 тона, ОНД – около 42 000 тона, Македония – около 25 000 тона, Гърция – около 24 000 тона и България – 18 000 тона. Тези страни произвеждат около 60% от общата продукция в света на ориенталски тютюн, която е 230 000 тона. В световен мащаб страната ни е призната за високото качество на своята продукция. За период от 60 години са признати и утвърдени 160 сорта тютюн, от които 130 сорта са тип ориенталски. 17 сорта – тип „Вирджиния“ и 18 – тип „Бърлей“. Тютюнът в България се отглежда на около 250 000 декара в над 100 общини. „Всички тези данни показват, че у нас има история в производството на тютюн. Нещо повече – тютюнопроизводството е един от основните структуроопределящи сектори в областта на земеделието”, каза Грудев.
Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Su
    sulaco_1409942181
    3 0
    21:36, 5 сеп 2014
    това е капитализма, не си ли намериш пазар седиш гладен...
  • 2
    12
    123
    5 0
    21:39, 5 сеп 2014
    Щом знаят за фирмите -фантоми,защо изплащат парите,а не ги преразпределят на истински работещите?Само,че трябва много хартия да се изпише,много рушвети да се дадат.Пак както навсякъде субективизъм.Така се затри животновъдството,земеделието,промишлеността и цялата икономика.Така ще се затрие и Б-я.
Последни новини