Каролев: КТБ не може да бъде отворена днес

В момента никой не знае какво е състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ) - нито Емил Хърсев, нито Иво Прокопиев. Това заяви икономистът Владимир Каролев в ефира на bTV в коментар на състояние на банковата група. Той добави, че тук и сега няма как спорната банка и нейното дъщерно дружество да бъдат отворени днес.

След като КТБ е изпаднала в специален надзор, първо трябва да се направи анализ на всеки кредит (който тече в момента) и до колко възстановими са те. След това трябва да бъдат поканени акционерите. И ако след това няма решение, чак тогава да се върви към фалит или национализация. За последния вариант обаче ще трябва нов закон, обясни икономистът.

От своя страна банкерът Стоян Александров, който е сред големите вложители в КТБ, обясни, че политическите сили, които имат амбиции да влязат в новия НС, трябва да подготвят решение за банката. Впослеследствие то трябва да бъде гласувано от новия парламент още до 10 октомври.

Банкерът коментира, че само плащането на гарантираните депозити ще бъде най-скъпото решение. Това е така, тъй като Фондът за гарантиране на влоговете ще бъде изпразнен (от около 2 млрд. лв.). Освен това държава ще трябва да налее 1,5 млрд. лв., които след това няма гаранция, че ще може да си върне. Освен това банковата система ще бъде заплашена с невъзможност да отговори, ако се случи дори най-малката криза с някоя банка.

В заключение Каролев коментира, че Вежди Рашидов не е прав с твърденията си, че държавата го е украла. Икономистът обясни, че ако той разполага с над 100 хил. евро, е щял да ги вложи в няколко банки. Той също така се съгласи, че е нужно политическо решение за създалата се ситуация.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини