Украинската Рада даде особен статут на Донбас

Върховната рада на Украйна прие закон за особен статут на Донбас на закрито заседание, съобщават украински медии, позовавайки се на думите на ръководителя на фракция „Свобода" Олег Тягнибок.

Според него 277 депутати са гласували за законопроекта. В същото време е бил приет и закон за амнистия на терористи. 287 депутати са гласували „за" от 450-местната рада.

От момента на публикуването на документа, в зоната на провежданата антитерористична операция (а не на цялата територия на Донбас), в период от три години ще бъде въведенаспециална процедура за икономически дейности и местно самоуправление.

Припомняме обаче, сепаратистите обявиха, че това не им е достатъчно и ще търсят независимост - пълно отделяне на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република от Украйна. Те също смятат, че новият закон няма да включи всички окупирани от тях територии.

Със закона за амнистия практически се обявява пълна амнистия за участниците в конфликта в района на Донецка и Луганска област. Законът обаче няма да спаси тези, които са извършили тежки престъпления или са причастни към падналия малайзийски самолет.

Особеният статут за Донбас започна да се обсъжда още в Минск по време на преговорите с контактната група, довели до сключване на примирие в Източна Украйна.

Президентът на Украйна Порошенко предложи в Донецк и Луганск да се проведат местни избори на 7 декември.

С новия закон държавата гарантира редица икономически и юридически норми за жителите в зоната, където се провеждаше антитерористичната операция.

В обществения и частен живот изучаването и използването на руски и други езици ще бъде на базата на равноправие и ще има пълна свобода за това, се отбелязва още в документа.

Мандатите на местните депутати няма да могат да бъдат предсрочно прекратявани, като се въвежда и специална процедура по избор на прокурори и съдии, като това ще се съгласува с местните власти, а не с Киев.

По повод органите на реда става ясно, че отряди на народната милиция ще бъдат създавани с решения на градските, селски и други местни съвети, като дейността на милициите ще се координира от кметовете. В отрядите се влиза на доброволни начала.

Документът разписва също така засилване и задълбочаване на добросъседските отношения на местно ниво с Руската Федерация. Споразуменията ще се сключват двустранно.

 
Източник: http://news.ibox.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дя
    Дядо Иван
    1 -1
    12:58, 16 сеп 2014
    Плитък мутренски мозък, не може да прави "дълбока децентрализация"!
Последни новини