От Сърбия: Василев е близък с президентски съветници

Сръбският вестник "Блиц" съобщи днес, че двама съветници на сръбския президент - Павле Башич и Предраг Милкич, закрилят "най-богатия българин" Цветан Василев.
Изданието за пореден ден отразява казуса с мажоритарния собственик на българската Корпоративна търговска банка в статия на цяла страница, предаде БТА.

В нея се пише, че в икономическите кръгове се спекулира, че Василев има близки контакти с двамата президентски съветници. Те започнали, след като банкерът купил фабриката си за стъкло в Парачин, която е най-голямата на Балканите.

Вестникът разказва още как вчера Василев се явил за първи път в полицейското управление в Стария град на Белград, където трябва да се подписва всеки ден, и допълва, че след това се е върнал в хотела си "Square nine", придружаван от адвоката си.

Самият Василев заяви пред журналисти, че не смята да се върне доброволно в България и иска да измине цялата процедура за екстрадицията му. Това може да отнеме месеци. Той не отхвърли възможността да поиска политическо убежище в Сърбия.

Междувременно днес главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че молбата за екстрадиция на банкера е подписана вчера и се очаква до края на деня да бъде предявена до компетентните сръбски власти.

По думите му процедурата в Сърбия е по-различна от нашата и съдът може да откаже екстрадиция, освен това има и санкция на министъра на правосъдието като орган на изпълнителната власт.

„Това, което е в момента се предприема, е екстрадиционно производство, което вече е започнало с изпращането на молбата и придружаващите документи. От българска страна е действано по-бързания начин", добави Цацаров.

Той уточни, че Василев може да обжалва, но по българския закон.

Главният прокурор заяви още, че няма да коментира искането на Реформаторския блок да подаде оставка заради случая с КТБ. По думите му в предизборно време всеки се упражнява на гърба на правосъдието и прокуратурата. И добави, че юридически няма как случаят да се поеме от специализираната прокуратура, както искат от дясната формация.

„Истината за КТБ няма да бъде скрита, ще я оповестим обаче в съда, а не на пресконференции на прокуратурата”, подчерта Цацаров.

И допълни, че в случая с КТБ не става дума за нормално банкиране и че държавата е отговорна. Според него при това положение трябва да се мисли за вложителите.

„Държавата отгледа тази банка, а в банковия надзор вече има обвинен”, изтъкна Цацаров, като визира подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини