Сръбски големци закрилят Цветан Василев

Двама икономически съветници на сръбския президент Томислав Николич помагат на Цветан Василев. Предраг Микич и Павле Башич са взели под свое крило банкера, който очаква в Белград решението дали да бъде екстрадиран в България.

Това става ясно от публикация в белградския вестник "Блиц" на цяла страница. Според местните медии съветниците на Николич са съдействали на Цветан Василев и при купуването на стъкларския завод в Парачин. Двамата се смятат за лични приятели на българския банкер и открито са демонстрирали близките си връзки.

Микич и Башич имат доста спорни моменти в биографиите си, твърдят сръбските журналисти. Башич е член на Икономическия съвет към сръбския президент и е разследван за злоупотреби, но по-късно освободен. Микич пък нашумя с афера за оказван натиск върху председателката на националната агенция за приватизация.
Сагата около собственика на КТБ се радва на завиден интерес в западната ни съседка.
Повечето медии са скептични, че местният съд и сръбският министър на правосъдието ще удовлетворят искането от София за екстрадиция на Василев. "Вероятно банкерът има силно лоби във властта и разчита, че ще може да изкара поне няколко месеца необезпокояван в Белград", коментира репортер от водещо издание в сръбската столица.

Съдията, който отреди най-леката мярка "подписка" за Василев, вече обясни, че според него няма достатъчно основания от събраните доказателства, за да прати издирвания от Интерпол банкер в ареста. Магистратът също така декларира, че ще се ръководи в решенията си изцяло от документите, а не от това кой е човекът и общественото му положение.

Във фоайето на петзвездния хотел, където е постоянният адрес на Василев, докато чака процедурата му по екстрадиция, пазят цивилни ченгета и не разрешават да се снима.

Вчера банкерът пристигна в полицейския участък към 14.30 сръбско време с адвоката си с джип "Фолксваген Туарег" и шофьор. Возилото направи едно кръгче, докато Василев се разписа, съгласно наложената му мярка от Висшия съд. Видимо изнервен, банкерът не пожела да отговори на журналистически въпроси.

В четвъртък българската прокуратура изпрати на властите във Сърбия молбата за екстрадиция на собственика на КТБ. Сега предстои пакетът с документи да бъде разгледан от местния съд, който трябва да се произнесе по същество на молбата за екстрадиция. Окончателното становище обаче е на правосъдния министър на Сърбия. Едва след неговото одобрение може да се пристъпи към уговарянето на дата, час и място за предаване на банкера на българските власти.

Самият Василев пък намекна, че смята да потърси политическо убежище в Сърбия, но до момента не е предприемал някакви стъпки в тази насока.

Цацаров: Няма как да има сделка

"Молбата за екстрадиция на Цветан Василев е подписана вчера. Очаква се днес (петък-б.р.) тя да бъде предявена до компетентните сръбски власти", обяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Той уточни, че не може да коментира какво ще се случи след това, тъй като процедурата в Сърбия е различна и магистратите там могат да откажат екстрадиция. Цацаров бе категоричен, че от българска страна е действано по най-бързия начин.

"Цветан Василев може да обжалва екстрадицията, но по българския закон", добави главният прокурор. В момента срещу банкера има повдигнато обвинение за съучастие в длъжностно присвояване в особено големи размери. Началното обвинение е за приблизително 206 милиона лева, припомни Цацаров. Той отговори на журналистически въпрос дали адвокатите на Василев са поискали сделка с прокуратурата, за да не бъде задържан. Цацаров каза, че не му е известен процесуален механизъм, по който да е възможно това. "Не мога да коментирам изявления на адвокатите, включително и последните на последния защитник. От началото на производството досега пълномощни мисля, че са представили поне четирима колеги. А изявленията им не мога да коментирам по една проста причина - те това работят, те са адвокати, дори и публичните им изявления са подчинени на целите на защитата, на това, което всеки от тях работи. А той работи, за да защитава своя клиент и за това му се плаща. Няма нищо неестествено и лошо в това", каза главният прокурор.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини