България и Азербайджан стартираха изграждането на Южния газов коридор

Росен Плевнелиев присъства на церемония за старт на строителството на Южния газов коридор. Според него страната ни може да стане център на газови доставки.
Българските проекти за междусистемни газови връзка с Гърция и с Турция трябва да бъдат разглеждани като неразделна част от Южния газов коридор, позволявайки значителни газови доставки за България и съседните страни като Румъния, Сърбия и други държави в Европа. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на церемонията за началото на строителството на Южния газов коридор, цитиран от прессектератиата му.

На официалното откриване на строежа в Баку днес са присъствали азербайджанският президент Илхам Алиев и представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

Интерконекторите с Гърция и Турция, съчетани с предстоящото разширяване на съоръженията за съхранение на газ до един милиард куб. метра, ще утвърдят България като предпочитан център за газови доставки в Югоизточна Европа, е заявил президентът.

Държавният глава е подчертал, че страната ни е изцяло ангажирана с бързото реализиране на интерконекторите с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.

Росен Плевнелиев е отбелязал, че междустистемната газова връзка с Румъния скоро ще бъде въведена в експлоатация, а тази с Гърция трябва да бъде завършена през 2016 година.

По другите два проекта за интерконектори - със Сърбия и Турция, се работи усилено, за да се осъществят във възможно най-кратки срокове, е подчертал президентът.

Според Росен Плевнелиев с реализацията на Южния газов коридор ще се преодолее "зависимостта на България от една тръба" и ще се гарантира сигурност на газовите доставки за целия регион на Югоизточна Европа.

"Преди пет години на Европа й беше напомнено за най-голямата й уязвимост - енергийната зависимост. България беше една от най-засегнатите страни по време на газовата криза през 2009 година", е припомнил президентът Плевнелиев.

Според него намирането на алтернативни източници и маршрути за газови доставки е въпрос на национална сигурност, а енергийната диверсификация - ключов приоритет.

Той е изтъкнал в Баку, че Азербайджан винаги е бил ценен и надежден партньор след което е благодарил на азербайджанския си колега Илхам Алиев и правителството на Азербайджан за съдействието за подписването на Договора за продажба на природен газ между "Булгаргаз" и СОКАР.

Документът предвижда доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно, която да започне в периода 2019-2020 година.

Президентът Плевнелиев е изтъкнал готовността на българската страна да обсъди възможността за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан за страната ни.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини