Турското разузнаване е договорило освобождението на заложниците от Мосул

След като бяха държани 101 дни в плен на джихадистите от "Ислямска държава", 46 сътрудници на турското консулство в Мосул вчера бяха освободени и пристигнаха в Турция.

Сред освободените е генералният консул на Турция в Мосул Йозтюрк Йълмаз, има и едно 11-месечно бебе, уточнява БНР. Трима от похитените, които са иракски граждани, също са освободени, но са останали в Ирак.

Освобождаването е постигнато след серия преговори с джихадистите, водени само от страна на турската национална разузнавателна служба "Мит". Силови действия не са използвани. Не е даван откуп, а също така похитените били освободени без каквито и да е условия, съобщиха турските източници.

Веднага след похищението на консулските служители, Дирекцията за операции зад граница към "Мит" започнала да проучва детайлно действията на джихадистите при похищаването на чужденци и въз основа на тованабелязва стратегията си. От безпилотните самолети постъпвали информации за местонахождението им. Заложниците 8 пъти са били премествани от едно място на друго.

Турските власти установили диалог с някои арабски племена, аширети в региона, които им оказали помощ. Заложниците били предадени на турските власти в Мосул, но от събражения за сигурност били превозени с два автобуса под охрана през Сирия към турската граница. До пристигането им на турска територия, в около 6 часа сутринта операцията е била пазена в тайна.

Турският генерален консул в Мосул Йозтюрк Йълмаз заяви, че първи турският президент Реджеп Ердоган го е потърсил по телефона и го поздравил с освобождаването. Премиерът Ахмед Давутоглу пък прекъснал официалната си визита в Баку и пристигна в Шанлъурфа, където лично пресрещнал групата, а след това с правителствения самолет са пристигнали в Анкара.

Няколко от осовобдените заложници заявиха, че спрямо тях не са били подлагани на физическо насилие, но е било трудно за гледането на децата. Преводачът на консулстото заяви, че е прибягвал до лъжи, когато джихадистите са го разпитвали.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу също е поздравил турския премиер Ахмед Давутоглу за успешното освобождаване на турските граждани.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини