Ценни икони са открити на тавани на две църкви в Златоград

Открити са много ценни икони от 18-19 в., съхранявани в двете църкви в Златоград, съобщи проф. Николай Овчаров.
Историкът бе гост на възстановката "Един пазарен ден отпреди 100 г." в Стария град, предаде БТА.

Около 40 триптиха (домашни иконостаси) и малки икони са намерени през лятото във фондовете на храмовете "Успение Богородично" и "Св. Георги" в Златоград.

Находките допълват откритата преди няколко месеца в църква в града "Матер Долороса" (Св. Богородица Страдаща), известна като икона на прободената Богородица.

В иконописта в Златоград са събрани, според изкуствоведи, трите големи иконописни школи от 18-19 в., които са характерни за българските земи - Самоковската, Тревненската и Одринската, посочи проф.Овчаров.

Според него в града може да се създаде иконна експозиция или музей като нов щрих в историята на Възрожденския Златоград.

Намерените в двете църкви иконописни творби са предимно домашни икони, а броят им показва, че във всяко семейство е имало домашен иконостас, обяснява изкуствоведът Мариела Стойкова.

Според нея находките са много показателни за силното християнско присъствие през 18 и 19 в. в Златоград.

Част от иконите са датирани от период преди да са построени двете църкви. Сред съхранените триптихи и икони има образци както с високо художествено качество, така и с историческа стойност, които според Стойкова ще дадат още една част от историята на града.

Историци и изкуствоведи предполагат, че намерените икони са оставени за съхранение в храмовете по време на драматични за Златоград събития. По някои от тях има и следи от изгаряне.

Предстои иконите да бъдат реставрирани, след което вероятно ще бъдат подредени в музейна експозиция.

В рамките на Делювите празници в града днес бе представена книгата на Мариела Стойкова "Златоград (обители на християнската духовност)".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини