Гуру на Стоичков учи Димитровград на борба

Димитровградчанин нагъна цесекар и в крайна сметка го тушира

Наставникът и първия авторитет в живота на мегазвездата Христо Стоичков, Донко Трендафилов от Харманли, преподаде първите уроци по борба на Димитровградско. Става въпрос за истинската народна борба, където опонента се надвива с туширане без лиготии от рода на точки, захвати и корумпирани съдии. Ролята на реферите в днешните народни борби в село Крум Димитровградско, бе само да следят дали двете плешки на бореца са залепени за тревата.

Глезотии от рода на тепих/ да им е по-меко/ са забранени за народните/истинските/ борци. Че нещата се свеждат до истинските им стойности си пролича и в развоя на една схватка между цесекар и димитровградчанин. Младежът от бригадирския град хвана съперника си в сърма и треньори и феновете му наскачаха за туш, ама съдията Бат Ангел стриктно си следеше дали и двете рамена на бореца бяха залепени за земята. Не помогнаха и подвикванията че с такава хватка хората стават световни шампиони, но както се оказа, тя не е достатъчна за „народни” шампиони. В крайна сметка цесекаря умаля и се тръшна по-гръб, но едва тогава бе свирен туш.

Димитровградското село Крум днес организира първите народни борби не само в селото си, ами и в цялата община Димитровград, похвали се кметицата на селото Златка Тенева. Селската управничка отдавна замисляла да върне борбата към корените, но първата планирана дата - Рождество Богородично, съвпаднало със световното по борба в Ташкент и нямало как да присъства месията на народните борби Донко Трендафилов. Затова датата бе изместена за стария стил на „Малка Богородица”, където вече гарантирано Бат Донко щял да е на линия. Харманлиецът е основател и спомоществовател на повечето народни преборвания в региона, но досега зоната му на действие се ограничаваше в по-малките общини като Симеоновград, Свиленград, Тополовград и Маджаровско. Настояването за присъствието му си пролича веднага-на турнира освен местни борци имаше и такива от ЦСКА както и от „Меката” на борбата- Ловеч. Наградния фонд за 30-ната борци пък бяха много приличните 600 лв плюс традиционния коч за победителя. Той между другото бе осигурен с лични пари от „борбената” кметица на Крум.

В турнира плешки кършеха деца, юноши, младежи и мъже. За разлика от по-утвърдените дестинации на народните борби, тук момиченца не се бяха престрашили да се сборят с батковците. Иначе се е случвало девойчета да тушират далеч по яки мъжаги и дори да им взимат Баша/ коча или телето/. Вярно, че последният път когато това се случи бе преди цели две години, а „момиченцето” бе не кой да е друг, а иконата Станка Златева на борби в Симеоновград. Тогава попарата и ядоха 100 килограмови пехливани, което показа, че само с ядене не става. Дори в този спорт трябва и акъл.

Г.Христов

Точки не се зачитаха-всичко трябваше да свърши с туш
"Дай си крака"
....или главата

За победителя имаше коч
Или Бат Донко/вдясно/ който им осигури стотици левове награда
Плюс честа да ги гледа отбрана публика
Която искрено им се радваше
За пехливани и публика имаше вкусен курбан
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ня
    някой
    3 0
    06:53, 22 сеп 2014
    Можело е да има и още публика, но никъде нямаше информация за това събитие...
  • 2
    Що
    що за глупости
    4 -1
    08:03, 22 сеп 2014
    Що за глупости пишете? Динко Трендафилов предал първите уроци по борба в Димитровградско??? Еню Вълчев и брат му Господин що ги зачеркнахте от спортната история?
    • Че
      чети бе тъпо!
      2 0
      08:59, 22 сеп 2014
      Първо не е Динко, а Донко. И много ясно ти е писано, че става дума за народна борба, а не просто борба. Както е ясно че си свикнал повече с компоти, отколкото с компютри. Селянин
  • 3
    Иб
    ибро
    1 0
    10:01, 22 сеп 2014
    Донко е един прост сродник паркинг Гергана . смешник само по зори борбата.
Последни новини