Милиардерът Игнат Канев доведе 5-месечната си внучка

Милиардерът Игнат Канев със семейството и внучката си в Русенския университет. Сн.: Русенски университет

Игнатия-Анна, първото внуче на Игнат Канев, бе най-милият гост при посещението на семейство Каневи в Русенския университет на 2 октомври.

„Птица, която се срамува от своето гнездо, не трябва да живее. Аз се гордея със своите родители, със своето село и хората, с които съм израснал. Искам моята внучка да се гордее с мен така, както аз с тях”. Това каза строителният магнат и меценат Игнат Канев на неформална среща с академичното ръководство на Русенския университет в четвъртък, цитиран от в. "Бряг".

Канев се върна от Канада, където живее и работи от много години, за да открие на рождения си ден (6 октомври) Културния център в родното му село Горно Абланово, построен с негови пари.

Той беше изненадан с презентация на всяка стъпка от раждането на идеята до откриването на вече готовия „Канев Център“ в РУ, построен с негови пари, както и с фото-разходка, регистрирала десетки университетски, градски, регионални и национални събития, които практически ежедневно се провеждат в Центъра.

Самият Канев пък изненада домакините в Университета, като дойде на срещата със семейството си и петмесечната си внучка Игнатия-Анна. Тя от своя страна не се смути от камерите и микрофоните, нито от множеството хора.

Дарителят и Почетен доктор на университета беше силно впечатлен от начина, по който сега „Канев Център“ функционира.

„Когато началото на строителните дейности се забави заради технически и юридически въпроси, аз малко се притесних дали ще можем да го построим в срок. Но всеки си свърши работата отлично и навреме“ – сподели Игнат Канев в отговор на въпроса различават ли се българските архитекти и строители от тези в Канада и други краища на света, където е работил. Той поздрави архитекта на Центъра Цвети Русинов, който също беше гост на събитието.

За предстоящото откриване на Културен център „Игнат Канев“ в родното Горно Абланово дарителят сподели, че това е дълг на всеки човек, който трябва да помага с каквото може.

„Аз съм построил няколко големи сгради в Канада и сега тук, в България. Това е много важно за мен и семейството ми, да бъдем полезни и да подкрепяме там, където е нужно“, каза Канев.

На въпрос дали ще посещава пак Русе и родния край, той отговори с усмивка, че е вече на 88 години и в самолета на път за България не е имало друг по-възрастен от него пътник. Но бе категоричен, че ще идва винаги, докато може.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини