Онкоболният Ники от Асеновград: Първо лекарите тук ме "отписаха", сега и държавата

Колко "добро" може да е нещо добро в България? Това неизменно се запитва всеки, запознал се с историята на асеновградчанина Николай Иванов. 28-годишният мъж, който води борба с тежко онкозаболяване, се завърна от Испания с прекрасни новини - последните му изследвания са перфектни. Здрав е и се чувства добре. За съжаление, друга една битка се очертава не по-малко тежка за него и семейството му. Ники все още изплаща огромен дълг в размер на 55 000 евро. Престоят му в клиника в Навара струва 150 000 евро. За да събере част от парите, майката му вече е разпродала семейното имущество. Приятели, близки, съграждани или просто добри хора организират непрекъснато благотворителни акции за набирането на средства.

Дългът обаче остава все така непосилен. В момента Ники съди държавата, за да му се възстанови сумата, която е платил за ваксини в испанската клиника. Благодарение на лечението, определено от родните здравни власти като експериментално т.е. такова, за което не биха платили, младият мъж е жив. При все, че по-рано български лекари да го "отписали". Дата на делото обаче все още няма. "В България има много добри хора, които играят ролята на държава. На мен тя с нищо не ми помогна", споделя с тъга Николай.

Диагнозата рак на дебелото черво е поставена на Николай Иванов през 2011 г. в асеновградската болница. Лекарите установяват, че тежката болест е в напреднал стадий и веднага го насочват за лечение в София. След две операции там му заявяват, че има не повече от месец-два живот. Семейството не се примирява и се насочва да търси спасение в чужбина. Открива частната клиника в Навара, Памплона. Испанските медиците му заявяват, че не е бил лекуван правилно. Ники претърпява серия от операции, терапии и най-важното - за него е направена индивидуална ваксина. Последната такава му е поставена преди няколко месеца. Профилактичните прегледи и скенери оттогава досега показват, че организмът му е чист.

Връщайки се в родината, асеновградчанинът поисква от Министерството на здравеопазването да му отпуснат пари за ваксините, за да плати на клиниката. Чиновниците обаче са категорични, че се плаща само за лечение по утвърдени практики. От испанското лечебно заведение изпращат писмо, че ваксината всъщност не е експериментална и се ползва в Европейския съюз от 2006 г. И това не помага, отказите дадени на Николай вече са два. Оказва се, че да пребориш рака е възможно, но родната бюрокрация - трудно.

Междувременно в Асеновград и други градове в страната вървят различни инициативи, с които се събират средства. Пуснат е и DMS номер, но парите не стигат. Получените през септември sms-и са едва 345, а за август 284. За цялата 2013-та броят им е около 4200. Споделя, че големи преводи по сметката му няма, но добри хора идват на място и помагат финансово. Най-големият благодетел дарил 1000 лв.

Ние обаче можем да продължим да помогаме на Николай. Единственото, което трябва да направим, е да напишем текст DMS NIKOLAY и да го изпратим като SMS на единния дарителски номер 17 777. Цената е 1 лв. за всички мобилни оператори, за абонатите с предплатени минути - 1,20 лв.

Дарителската му банкова сметка е: Николай Владимиров Иванов Банка: ОББ IBAN: BG56 UBBS 8002 1088 4983 30 BIC: UBBSBGSF.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини