Производители на слушалки решиха спор извън съдебната зала

Американският производител на говорители и слушалки Bose и дъщерната на Apple компания Beats Electronic имат спор,който са успели да решат извън съда – съобщават няколко информационни и специализирани сайтове.

В писмено обяснение адвокатите на двете компании заявяват пред съответния окръжен съд в Делауеър, че Bose и Beats са "изяснили своите взаимни обвинения" и сега искат делото да бъде оттеглено. В допълнение и двете страни се обявяват за съотговорни за съответните "други разходи, разноски и адвокатски такси". За подробностите от действителното извънсъдебно споразумение обаче двете страни са договорили конфиденциалност и условията няма да бъдат публично достояние.

През юли Bose обвини компанията, която Apple купи в края на май за 3 милиарда долара, в нарушаване на пет запазени права, свързани с технология за потискане на шума. Освен забрана за продажби, Bose настояваше за изплащане на обезщетения, защото компанията е понесла загуби по отношение на продажбите и печалбата, тъй като Beats неупълномощено е използвала нейни технологии. В своята 50-годишна история компанията била вложила "значителни суми в научни изследвания и развитие на патентовани технологии", които да може да ползва в свои собствени продукти. Само в областта на техниките за потискане на шума Bose притежава 22 американски патента и 14 заявки за патенти.

В жалбата Bose също така включва кратка история на развитието на своята технологии, която започва през 1978 г., когато основателят на фирмата инж. д-р Амар Босе е изпитал недоволство от своите самолетни слушалки и е решил да разработи по-добри от тях, които да неутрализират шума в самолета. Компанията е започнала да налага своята шумозаглушаваща технология още през 2000 г., когато е представила на пазара своя модел слушалки QuietComfort. В жалбата си Bose твърди още, че дори е разработила подобни специфични военни слушалки.

Припомняме, че преди около два месеца базираният в Купертино концерн се споразумя с основателите на Beats Dr. Dre и Джими Айвин за продажбата на музикалната си компания Beats Electronics за 3 млрд. долара, което е почти половината от цената, която Microsoft плати за Nokia.

Производителят на iPhone обаче се интересува според анализаторите не толкова от слушалките на Beats, а от музикалната стрийминг услуга Beats Music. Въпреки това обаче според данни на NPD Group Beats държи около 60 на сто от пазара на премиум слушалки. Преди няколко години HTC придоби 50,1% дял от Beats Electronics за около 300 млн. долара и в продължение на години предлагаше тяхната аудиотехнология за подсилване на звука в смартфоните си. Компанията от Азия дори предлагаше комплекти с модели слушалки на бранда. Партньорството обаче не се разви добре и наскоро Beats откупи обратно дела си. Beats откупи половината от дела си за 150 милиона долара, а по-късно HTC получи 265 милиона долара за остатъка.

В началото на август Apple приключи трансакцията за Beats. Оттогава компанията рекламира музикалната услуга в iTunes и продава слушалки Beats в своя онлайн магазин. Според различни спекулации Apple ще се откаже от марката Beats по отношение на музикалната услуга и ще интегрира стрийминг услугата в своя продукт iTunes.

Междувременно технологичният блог MacRumours заяви, че в бъдеще Apple няма да продава продукти на Bose в своите магазини. Нито Apple, нито Bose са пожелали да коментират материала.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини