Пореден фатален инцидент с асансьор - един загинал и двама ранени

53-годишен мъж загина при инцидент с асансьор в столицата.
Късно снощи мъж и жена заседнали в асансьор в столичния квартал "Гео Милев".

Въпреки че се били обадили за помощ на авариен екип, 53-годишният Евгени Добренов отвън се опитал да отвори вратата на асансьора, за да помогне на неговите познати, които му били на гости по-рано, предаде БНР.

В опита си да отвори вратата обаче мъжът е залитнал, подхлъзнал се е и е паднал в шахтата на асансьора, където е починал на място.

Малко по-късно на мястото на инцидента са изпратени екипи на Първо районно полицейско управление в София, които направили оглед и запечатали асансьора.

Към момента асансьорът е спрян от движение, тъй като предстои да бъдат извършени допълнителни огледи и да стане ясно, каква точно е била техническата неизправност и защо асансьорът е заседнал между четвъртия и петия етаж на блока. Оказва се, че той е бил проверен преди 2 дни.

От СДВР уточниха, че нямат данни за други тежко пострадали при този инцидент.

Жената, пътувала в асансьора, е била откарана в болница с хипертонична криза.

Поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-тата минута, а вторият – на 20-тата минута. Това заяви председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор - Стефан Цанков.

По думите му този случай е доста по-различен от предишния инцидент с асансьор, когато една жена загина, а друга беше ранена след пропадане на съоръжението.

„Тук говорим за закъсали хора, които са предприели действия по отваряне на вратите, при условие, че навсякъде в асансьорните кабини е написано, че в случай на закъсване не трябва да се предприемат такива действия, а да се изчака поддържащата фирма. Това е довело до този трагичен инцидент. Предстои да бъде уточнено защо асансьорът е закъсал, но при всеки един може да се случи. Това са защитни системи, които сработват в определени условия”, посочи Стефан Цанков.

На 19 август в 12-етажен блок на бул. "Цариградско шосе" в столицата асансьор уби 46-годишната Цветелина Радулчева, а 41-годишната Мария Ваклинова пострада тежко, след като асансьорът падна от 9-ия етаж.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Az
    az_1413711610
    5 0
    12:38, 19 окт 2014
    Защо е заседнал асансьора не е толкова важно - все пак това е техническо устройство - винаги може да се повреди. По-важното е защо дори след обаждане на екипа за помощ някой си "герой" решава на своя глава да се прави на майстор. А най-лошото е, че случай на обикновена човешка глупост бива преиначен така, че да се вмести в поредицата от наистина нещастни случаи, свързани със самите асансьори. Все повече се убеждавам, че важното е да се всява страх у хората...с каквато и да е цел.
Последни новини