Няма да допуснат нови избори, партиите свършиха парите

Предизборни кебапчета в Узунджово. Снимката е от едни други избори, но картинката е подобни при всеки вот

Политическият бизнес е като всеки друг – представлява инвестиция, производство/избори и реализация/дивиденти. На 5 октомври българските партии се охарчиха така здраво, че сега просто нямат друг избор, освен да се договорят и да преминат към реализация/дивидент на инвестицията. Ако на някого не му е ясно как така Николай Бареков толкова бързо обърна палачинката след изборите и декларира подкрепа за „масовия убиец” Бойко Борисов, нека си даде сметка, че причината е тривиална – пари. По-точно липсата на пари. Свършиха. Сега трябва да се завърти рулетката, да пристигнат партийните субсидии, да се напълнят отново касите, и тогава да се върви към нова инвестиция. Нормален бизнес-цикъл.

Според асоциация „Прозрачност без граници” на последните избори купуването на гласове се е увеличило два пъти и половина. С други думи – инвестирано е чудовищно. И затова всички партии се вайкат: нови избори са апокалипсис за държавата. Сякаш тяхното управление бе по-малък апокалиспис.

Към момента съставянето на правителство изглежда несигурно, но бъдете убедени – ще се договорят. Защото им свършиха парите и няма с какво да ни купуват при нови извънредни избори. Поведението на Реформаторите на пръв поглед изглежда като принципно несъгласие, но съдейки по това, което направиха в Хасково, е по-скоро пазарлък за повече власт. Самите те признават, че 90 процента от програмата им съвпада с тази на ГЕРБ. За какво тогава се опъват? За по-голямо парче от баницата. Защото при нови избори някои от спонсорите им ще трябва да посегнат към бурканите с каймета в мазето.

Дори най-голямата партия, с най-мощна държавна субсидия – ГЕРБ, навярно е изгребала партийните сметки.

В димитровградското село Странско например, което беше основен акцент в предизборната им кампания, сметката показва, че от 233 действителни бюлетини, за тях са гласували 72 души. Спомнете си, че през септември там се изсипаха стотици кандидат-депутати с гумени ботуши и лопати, купиха на пострадалите от наводненията телета, кози, овце. Не е ясно колко пари инвестираха, но резултатът е точно 72. А при нова кампания едва ли ще има пари за още телета.

Но ГЕРБ може само да диша праха на Реформаторите, които регистрираха непостижими резултати в Хасковско – Узунджово, Нова Надежда, Александрово. Там постиженията им са от порядъка на 70-80 процента. При нови избори ще им трябват нови дебели пачки, ако искат да запазят резултата.

За шампионите на всички избори – ДПС, няма даже какво да се говори. Още в началото на консултациите за правителство те декларираха: подкрепяме кабинет на малцинството на ГЕРБ. И тези са се охарчили здраво. Техните джобове са и най-дълбоки, няма какво да се лъжем. След толкова години във властта и обръчите им от фирми Движението е най-голямата партийна корпорация в България. Но тук нещата имат делово измерение: струва ли си да се охарчим отново, след като ще имаме същия резултат? Пари на вятъра. Затова подкрепяме. ДПС е наследило азиатската хитрост на Тато по време на Перестройката на Горбачов: Ще се снишим, ще изчакаме, и тази вода ще изтече. След това пак сме ние.  

Основният аргумент срещу нови избори е, че отново ще имаме подобна конфигурация в парламента. Това обаче не е много сигурно, предвид финансовото омаломощаване на партийните бизнес структури. Останалите без пари нямат шанс. Точно като в бизнеса -  ако имаш брилятна, креативна идея, можеш да успееш и без особени инвестиции. На политическия хоризонт обаче не се забелязва нищо изключително, така че ще се разчита основно на инвестиции. И който (от по-малките) е свършил парите, е аут.

Другото опасение е, че без парламент ни чака тежка зима и жестока криза. Само дето ние на кризи сме свикнали и една в повече едва ли ще ни впечатли особено. Сега политиците се опитват да ни убедят, че те са по-малкото зло. А това изобщо не е сигурно.

Демонстрираната партийна загриженост за тежкото състояние на държавата изглежда някак лицемерна, предвид факта, че това положение е пряко следствие именно от партийните усилия през последните десетилетия. Така че новите избори може и да доведат до апокалипсис, но пък ако човек погледне към отминалите 25 години, не може да не си даде сметка, че посоката ни е била именно към това. Но поне след тях в парламента едва ли ще има партии с купени гласове, просто защото няма да има с какво да ги купуват.

И освен това също като колегата Иван Стамболов смятам, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Тодор Кръшков          

   

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Зр
    Зрителя
    27 -1
    13:57, 19 окт 2014
    Това е истината много добре написано дано го прочетат повече хора и да го осмислят
  • 2
    Br
    bravo
    19 -1
    18:17, 19 окт 2014
    Според мен сега трябва да искаме нови избори да ги видим тогава резултатите им хаха
  • 3
    Da
    da
    13 0
    18:29, 19 окт 2014
    За съжаление политиката всъщност отдавна е бизнес. То вече всичко унищожиха(т.е изядаха)и превърнаха политиката в бизнес.Като си на висок пост имаш бизнес(т.е. има кой да ти плаща за да му разрешиш нещо).Следователно за да вземаш от някого пари трябва да си на висок пост.Сега "умните" плащат за да получат висок пост за да могат после да дерат останалите дето не са могли да се докопат до този пост.Само че скоро никой нищо няма да произвежда, тези дето се трудят ще им омръзне да ги правят на будали ...Това не може да продължава вечно.Малоумни са нашите политици.Хора внимавайте какво става с банките! На някой от малоумните може да му е дошло наум например да му излезат без пари кредитите и да се опита да свали валутния борд...
  • 4
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    17 -1
    19:31, 19 окт 2014
    Те май единствените тъпи евреи в целия свят са тука.говоря за политическата върхушка,която не е наша и работи срещу цялата система наречена държава.целта е прогонване и обезбългаряване на цялата територия.скоро ще последва сценария с джихадистите,а турската армия в качеството си на партньор от нато ще ни се притече на помощ.след оказаната помощ обаче няма да искат да си отидат...
  • 5
    Za
    za
    14 0
    23:28, 19 окт 2014
    Харесват ми написаното до сега и аз съм за избори с двете си ръце, пък да видим кой ще издържи народа или партиите.Всичко е корупция хора не вярвайте на никого.

  • 6
    Az
    az_1413790718
    10 -2
    10:36, 20 окт 2014
    Браво, Кръшков
  • 7
    As
    asko
    14 -1
    10:38, 20 окт 2014
    Бъдете сигурни, за купуване на гласове, пари ще има. За пенсии, здраве и образование може и да няма, за купуване винаги ще се намери кой да даде.
  • 8
    Гл
    глас
    9 0
    12:27, 20 окт 2014
    винаги ще има пазар. но никои не казва от къде идват парите.
Последни новини