Гърция призна: Българският хляб не причинява рак

Хлябът от наши фурни, който се продава и консумира в Северна Гърция, не е опасен за здравето, не причинява рак. Това обявиха здравните власти след извършени проверки в Ксанти, Драма и други населени места.
В края на септември хлебопроизводителите от Ксанти, Драма, Комотини и други населени места в Северна Гърция обвиниха търговците, че внасят опасен за здравето хляб от България. Те купували в големи количества в районите на Кърджали, Смолян и Гоце Делчев. Председателят на търговската камара в град Ксанти - Стелиос Мураитис, направи официално оплакване пред гръцките власти, че се внася нелегално от България хляб със съдържание на вредни химикали, които причиняват рак.

Местните здравни власти извършили проверки за наличие на медикамента статин в хляба. „Категорично няма опасен хляб в Северна Гърция, на много места посочени от Камарата дори не открихме хляб от България”, се казва в доклада.

Много магазини в Северна Гърция предлагат пресен хляб, произведен в България, твърдят от екипа на Стелиос Мураитис. Цената му е много по-ниска от тази на гръцките производители. Нашият продукт е по-евтин и гърците го предпочитат, което намали приходите на фурните. В оплакването се посочва, че хлябът се внася без необходимите сертификати за качество и съдържание на съставките.

„Хлябът в Гърция, особено този, който се произвежда в селските фурни, е много по-качествен от този в България, но е и два до два пъти и половина по-скъп. Много туристи от България купуват хляб от тук, но и много нашенци купуват в по-големи количества от Златоград, Кирково и другите близко до границата градове и села. По-тревожното е, че и някои собственици на бакалии също внасят хляб от България, има и доставчици от тамошни фирми, които идват с микробуси”, поясни собственик на бакалия и фурна в село Сминти.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини