В Австралия откриха Светия Граал на лазерите

Физици са създали двупосочен "лазер-влекач", който може да бъде ползван за изтегляне на малки частици, съобщи британският "Гардиън".

Лазерът няма мощността на онези, които често виждаме в научнофантастичните филми, но този първи по рода си оптичен влекач е в състояние да премества частици с диаметър една пета от милиметъра на разстояние от около 20 сантиметра.

Това е почти 100 пъти повече от предишните експерименти, коментира Виеслав Кроликовски от Австралийския национален университет.

"Демонстрацията на лазер-влекач с такава мощност е като Светия граал за лазерните физици", заяви той.

Инструментът може да отблъсква и привлича обекти с помощта на кух лазерен лъч, който е светъл по краищата си, но тъмен в средата. Енергията от лазера удря частицата и пътува по повърхността ѝ, където се абсорбира и затопля определени части от повърхността. Въздухът, който се докосва до тези места по повърхността, се загрява и се отблъсква от нея, вследствие на което частицата се премества в обратната посока.

Употребите на този тип лазер могат да се ползват за контролиране на замърсяването в атмосферата или изтегляне на отделни малки или опасни частици за проучване.

Владлен Вшедов, един от разработчиците на лазера, смята, че този ефект може да бъде разширен значително. "Тъй като лазерите запазват качеството на лъча на много голямо разстояние, това може да работи на метри разстояние. Лабораторията ни не е достатъчно голяма, за да демонстрираме това", казва Шведов.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини