И ЕПИК се разграничи от Цветан Василев

Австрийският фонд ЕПИК, който заяви интерес към оздравяването на Корпоративна търговска банка, официално се разграничи от Цветан Василев и фирмата “Бромак“.
Фондът направи това в писмо, изпратено до БНБ и медиите. В него от фонда уточняват, че представляват Държавния фонд на Оман, който има малко над 30 на сто от акциите в КТБ. Също така подчертават, че нямат специално споразумение с ВТБ "Капитал" (9.9%), но имат подкрепата им в усилията за спасяване на банката.

Вчера стана ясно, че Оманският фонд е готов да участва в спасяването на КТБ, но без участието на Цветан Василев.

Самият Василев твърди, че кръгове в България целят да придобият активи на банката на безценица - такива били "Петрол", стъкларският завод "Рубин" и хотели.

Преди дни от БНБ обявиха, че австрийският фонд ЕПИК не е представил документи, удостоверяващи, че представлява акционера Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург, дружество, косвено контролирано чрез други компании от Генералния държавен резерв на Султаната на Оман.
Към настоящия момент ЕПИК е представил мандатно писмо от Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (Фонда), който обаче не е пряк акционер в КТБ, казаха тогава от БНБ.

Също така мандатното писмо е подписано от лице, за което не е потвърдено, че има представителни права по отношение на Фонда, твърдят от Централната банка. В съобщението се посочва, че ЕПИК е представил в БНБ единствено редовни оторизационни документи, подписани от „Бромак“ ЕООД. Това дава основание на банката да смята, че ЕПИК представлява само Цветан Василев.

Също както и при официалното писмо на Оманския фонд, ЕПИК настоява за среща с представители на БНБ и други държавни институции, на която да се изработи график за работата по оздравяването на банката и да се обсъдят "екшън" планове. Конкретни предложения и числа не са посочени.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини