Градът на конските таксита: Два пъти повече от легалните

Паяк по хасковски: ППС репатрира МПС, барабар с шофьора

Конските таксита в Хасково са от два до три пъти повече от легалните. На 300 и 400 жълти коли се падат 937 регистрирани каруци. При това, става дума само за законните, а по наблюдение на хасковлии, неидентифицираните впрягове са много повече.

Потърсената справка от общината бе във връзка със зачестилите оплаквания на граждани, че ППС-та с конска тяга тормозят улиците и довеждат иначе обикновени ситуации до ръба на катастрофата. При това потърпевши са не само местни шофьори. „На влизане в Хасково за малко не подкарах отзад една каруца, която бе тръгнала да изпреварва друга каруца. Правеха си родео по международен път“ оплаква се в писмо читателят ни Димитър Салабашев, дошъл завчера на гости от Стара Загора. Каруците явно станали съдба на заралията при визитата му в Хасково, защото още на следващия ден засякъл каруца, която след като по неизвестни причини обиколила няколко пъти кръговото до ВиК, внезапно тръгнала в насрещното по „Васил Левски“. „Даже ме напсува. Добре че имах бързи рефлекси“ пени се побеснелия заралия. Домакините му го успокоили, че тука е така.

Най-чудното е, че от близо година в Хасково няма катастрофи с каруци, което си е пълен комплимент за хасковските шофьори. Те обаче са привиквани към такива ситуации от години. На теория части от града са напълно забранени за конска тяга, според общинската наредба за Обществения ред при използване на пътни превозни средства. В нея изрично е записано, че каруците са нон-грата по: „ бул. “Съединение” – от кръстовището с бул.”Ст. Стамболов” до кръстовището с бул. “България”; по бул. “България” – в отсечката от бул. “Освобождение”
до бул. “Съединение”, както и по бул. “Освобождение” – от кръстовището с бул. “България” до кръстовището с бул. “Илинден”. Член 23 ал 2.т.2

Как се спазват алинеите не е ясно, но обектива на Haskovo.net многократно се е убеждавал, че
конската тяга си върви накъдето му скимне на кочияша. За него обикновено няма подробности като „насрещно“, „кръстовище“, „забранени улици“ или „път с предимство“/виж снимките/. Да не говорим за някакво обезопасяване, защото обикновено конските таксита са претоварени. За разлика от легалните жълти, тия имат предимството да превозват едновременно хора и товари. Дали ще бъде само крадения скрап или върху него ще има дебели пасажерки и сополиви пасажерчета, за водача е все едно - разхода на гориво си остава същия или по-точно пашата на Орфей е достатъчно.

Каквото и да си мислят в общината, всяка каруцо-преносима фамилия си има по няколко возила в гаража и далеч не всички са регистрирани в Общинска полиция. Ромите охотно обясниха логиката си, макар категорично да отказаха снимки: да не са будали да слагат винетки/ (табели б.а.) за „тези за горътъ“. Слагали само на представителните за гости или ходене по панаири. Ако лимузината се счупи, се слага на следващата, колкото и от общината да се кълнат, че това не може да се случи. Конският двигател обаче няма дамгосан сериен номер, нито шасито има фабричен печат на производителя. Иначе трябва да се дават грешни пари за нова регистрации и още за вадене на ветеринарен паспорт на животните. А както и последните избори доказаха, за да дадат нещо ромите, първо трябва да получат.

Г.Христов

Ром бързащ за скрап
Ром връщащ се със скрап.
Каруца с регтабела, но пък на абсолютно забранен участък от общинската наредба. Полицаят явно не го знае
По абсолютно забранена посока от улицата, но затова пък по средата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини