Пари ми дай: Рекетът в детските градини продължава

Въпреки че събирането на пари от родители в детските градини в Асеновград е абсолютно забранено, сигналите за подобни набирателни акции буквално валят. Майките се оплакват, че им се търсят левове за всякакъв род консумативи, помагала, санитария, дори за нови килими. В почти всички случай това се представяло като инициатива на родителските комитети, а не като искане от страна на ръководството на детското заведение. Недоволни дори твърдят, че "явно администрацията на съответното ОДЗ им е подсказала, а ако родителят не плати, детето ще стане "черната овца". Пари се събират и за подготвителните групи, които би трябвало да са безплатни, алармират още те.

"Общината е осигурила всички необходими консумативи за децата в детските градини. Не сте длъжни да плащате нищо освен регламентираната такса. Пари, за поредна година, се събират от майките от родителските активи. Тях не можем да контролираме. Само родителите, отказвайки да платят тези пари, магат да ги спрат", отговаря шефката на дирекция "Хуманитарни дейности" Величка Стойчева. Тя напомня, че подготвитилните групи в училищата са напълно безплатни, а посещението в целодневна детска градина става единствено срещу такса, регламентирана чрез общинската Наредба за администриране на местните такси и цени на услуги.

При разговор с родителските активи обаче намесата на учители и директори е била категорично отричана. "Кметът може да накаже директора на градината за събиране на пари от родителите, но без доказателства това е невъзможно", подчертават от местната управа. Оттам призозават родителите да спрат с анонимните сигнали за подобни злоупотреби, тъй като такива не се приемат за доказателство.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини