След срещата БСП – ГЕРБ: вървим към кабинет Орешарски-2

Кабинет тип Орешарски е сред най-възможните изходи от днешната заплетена политическа ситуация в страната, стана ясно след неделната среща на лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков. Разговорът се състоя на неутрална територия – в парламента, по настояване на социалистите.

Поради противоречивите и взаимно изключващи се условия на Реформаторския блок и Патриотичния фронт, последният вариант за съставяне на правителство е от експерти, Орешарски-2. „Разбира, в този случай аз няма да съм премиер”, побърза да уточни Борисов на брифинга след срещата. До такава ситуация се стига след като патриотите решиха техни лидери да не участват в изпълнителната власт. В същото време хората на Каракачанов и Валери Симеонов са категорични, че няма да подкрепят кабинет, в който участва Корман Исмаилов, един от лидерите в РБ.

„Към момента имаме договореност за подписване на коалиционно споразумение с реформаторите. Патриотите заявяват, че ще подкрепят програмата, но няма да участват във властта. Това обаче за мен не е достатъчно”, заяви Борисов. Според бившия премиер при тази ситуация вариантът е среща на всички парламентарно представени партии, съставяне на експертен кабинет с хоризонт 1 юли 2015 година, когато да се проведат местни и парламентарни избори в едно. Това е сред най-лошите варианти, признаха двамата лидери.

Миков и Борисов демонстрираха една качествено различна политическа култура. „Взели сме си поука от грешките, нека не се обръщаме непрекъснато назад, за да не се спъваме като вървим напред. Ако можеше времето да се върне назад, нещата нямаше да са такива, нито за ГЕРБ, нито за БСП”, обясни Борисов. Двамата лидери заявиха, че са постигнали съгласие по редица парещи проблеми – КТБ, незабавна смяна на ръководството на БНБ. Според шефовете на двете най-големи партии моментът за решаване на казуса КТБ е пропуснат фатално. „Трябваше на момента държавата да влезе в банката, да отдели лошата от добрата част и да се изплатят гарантираните влогове, парите ги има в гаранционния фонд. През това време – арест за виновните и търсене на липсващите милиарди”, заяви Борисов. „Като председател на Народното събрание получих доклада на ДАНС два дни след като всичко беше свършило и вестниците го бяха написали”, допълни го Миков.

Haskovo.net  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    На
    На БББ и ЦЦ
    8 -3
    13:42, 26 окт 2014
    А га са пъчеше кат пуяк и ту напускаше парламента ту не го напускаше и се ташачеше с депутатите не мислеше, че ще има и утре нали! Тогава беше - след мен и потоп, а сега е - дайте да работим за България
  • 2
    91
    91
    1 0
    18:19, 26 окт 2014
    Сменяме едни безхаберници с други и всичките експерти. Те ще предлагат само непопулярни мерки, НС вяло ще ги гласува, а когато бесните граждани излязат на улиците, цялата тази политическа измет ще твърди "не съм аз". По добре избори до дупка, отколкото кабинет на сенките. Някой трябва да поеме отговорност и мисълта му да бъде с хората, а не срещу тях.
Последни новини