Антарес се взриви секунди след изстрелването (видео)

Ракетата-носител Antares, която трябваше да изведе в орбита товарния кораб Cygnus, се взриви секунди след изстрелването. Според съобщенията това ще доведе до забавяне в американската част на научната мисия на МКС. Аварията няма да застраши живота на 6-членния екипаж. На борда на МКС има запаси, които да обезпечат астронавтите поне за следващите шест месеца.

Взривяването на Antares унищожи научно оборудовае и материали, които товарният Cygnus трябваше да достави на МКС. Двутонният товар включваше продоволствие, техника и материали за научни изследвания. Скачването с МКС беше планирано за 2 ноември.

Стартът на изстрелването бе даден в 18:22 местно време на 28 октомври 2014 год. Космодрумът на остров Уолъс бе обсипан от горящите останки секунди след като ракетата се издигна. Пожарът повреди стартовата площадка. пшричините за аварията се изясняват.

Cygnus и Antares са разработка на частната американскя компания Orbital Sciences Corporation по проект COTS (Commercial Orbital Transportation Services). Договорът й с НАСА, на стойност 1,9 милиарда долара, е за изстрелването на 8 товарни кораба Cygnus в рамките на три години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мо
    Моканина
    0 0
    13:50, 29 окт 2014
    Рогозин хубаво им каза на американците да си стягат батутите за изстрелване в космоса, ама на тях майтап им се види - напъват се с ракети. :D
Последни новини