Оправдателни присъди за изрисувания паметник пред БСП

Паметникът пред централата на БСП на Позитано 20 изглеждаше така на 7 ноември 2013

Софийският районен съд оправда блогъра Асен Генов и Цветелина Сърбинска по делото за боядисването на скулптурната композиция пред централата на БСП в София.

Според съдия Мирослава Тодорова нямало събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са изписали думите върху паметника, тъй като с тях имало още четирима души, съобщи БТА.

Асен Генов от „Протестна мрежа“ и още петима - трима мъже и две жени, бяха бяха задържани на 7 ноември м.г., докато рисували със спрей паметника пред централата на БСП на "Позитано" 20. Фигурите бяха с розови глави, а в основата пише "БКП - Позор - Кой?". По-късно обаче четирима от тях бяха освободени. Асен Генов и Цветелина Сърбинска бяха обвинени в хулиганство.

Според държавното обвинение с тези си действия, двамата са показали явно неуважение към обществото и грубо са нарушили обществения ред.

Съдия Тодорова обаче ги оправда, като се мотивира с факта, че това, че у подсъдимите е намерена боя, не означава, че са я използвали.

"Изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с използване на художествени средства. А свободното изразяване на мнение е гарантирано в Европейската конвенция за защита правата на човека и Конституцията", аргументира се Мирослава Тодорова, и поясни, че този съдебен процес не дава оценка на политическите възгледи на подсъдимите.

По думите на съдията, прокуратурата не може да се намесва в политическия плурализъм, иначе това би се тълкувало като потисничество.

Тодорова отсъди още, че тъй като става въпрос за паметник - може да се говори само за увреждане, но нанесената вреда е отстранима.

Процесът на първа инстанция приключи за по-малко от 24 часа. Прокуратурата, която не присъстваше в съдебната зала, за да чуе решението на съда днес, може да протестира оправдателната присъда в 15-дневен срок пред градския съд.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини