Искров счита, че лицензът на КТБ трябва да бъде взет

До няколко дни се очаква докладите на одиторите на КТБ и ТБ "Виктория" да бъдат внесени в БНБ. Това заяви управителят на Централната банка Иван Искров пред народните представители.

Няма как капиталът да не е отрицателен, което ще означава лицензите на двете търговски банки да бъдат отнени. Искров дори определи очакваната капиталова адекватност да бъде "силно отрицателна". След това ще се премине към подаване за искане за обявяване на несъстоятелност. 20 дни по-късно трябва да започне изплащането на гарантираните влогове.

Управителят на БНБ счита, че всяко отлагане на решението само ще доведе до допълнително ощетяване на Фонда за гарантиране на влогове т.е. на всички нас. Той допълни, че няма как Централната банка да дава капитал, нито да лекува търговска банка.

Искров подчерта дебело, че народната банка не е бягала от отговорност, нито е е искала да прехвърля отговорност. Тя просто търсила подкрепа от страна на правителството.

Решението на ТБ „Виктория” ЕАД следва решението за КТБ. Ако ние отнемем лиценза на КТБ, веднага ще започнем по-активно да се занимаваме с въпроса за ТБ „Виктория”. Това заяви още Искров от парламентарната трибуна.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини