Отпадна спорната точка 3 - за спасяване на КТБ

При гласуване в парламента отпадна спорната точка от решението на бюджетната комисия, която допуска спасяване на банки с отрицателен капитал, каквато е КТБ
Това решиха депутатите след цял ден дебати по доклада на БНБ за КТБ и ТБ "Виктория".

Според точка 3, до 6 ноември Народното събрание трябваше да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

Най-напред отпадането на тази точка предложи Мартин Димитров (РБ). По-късно ГЕРБ реши да оттегли подкрепата си за спорната точка.

„Имахме желание да дадем шанс за спасяване на КТБ и на вложителите, чиито влогове не са гарантирани, днес се оказа, че този шанс го няма”, заяви Менда Стоянова, председател на Временната бюджетна комисия.

„Какво трябва да се случи, какво трябва ние да направим, за да гарантираме, че подобни нарушения няма да се случат отново”, попита Стоянова и сама отговори, че трябва да се промени законодателството, включително Наказателния кодекс.

В първа и втора точка Стоянова предложи, а парламентът одобри, редакционни промени. Четвърта точка, която стана трета - остана без промяна.

Според редакцията на т. 2, Министерският съвет, съвместно с БНБ и КФН, да подготви и внесе в Народното събрание промени на законите в областта на банковото дело - законите за БНБ, за кредитните институции и за гарантиране на влоговете, решиха още народните представители.

Така Народното събрание ще трябва да приеме законодателни промени, които да осигурят незабавното изплащане на гарантираните депозити при условията, определени в правото на ЕС.

Парламентът отхвърли алтернативното предложение на БСП по доклада на
БНБ за КТБ, предложено от Янаки Стоилов:

"Народното събрание приема за сведение доклада на БНБ, като изразява неодобрение на действията на УС на БНБ по надзора на КТБ."

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини