Как да станем радиоводещи ни посъветва Мишо Гръблев

В рамките на литературния месец ученици и граждани се срещнаха с Мишо Гръблев, радиоводещ, журналист, автор на книгата „Как да стана радиоводещ“. В  ритуалната зала беше и кметът Папазов, който се оказа един от честите гости в предаванията на Гръблев.

Радиоводещият беше представен от главния библиотекар Емилия Ангелова, а колежките ѝ от централната библиотека прочетоха откъси от книгата.

Мишо Гръблев попада в радиото воден от своето любопитство и късмета си още на 18 години. И още толкова се утвърждава като един от талантливите и добри журналисти и радиоводещи. Самият той прави разлика между двете професии, макар винаги да подчертава, че имат основания и тези, които не ги различават.

Мишо Гръблев започва като водещ в радио "Веселина" през 1996, а от 2000-а година е в Българско национално радио - Радио Пловдив. Автор е на ежедневното предаване "13-ият час", което води вече 13 години. През 2008-а година създава предаването "Клуб Неделя", в което през различните години преминават всички значими събития и представители на културния и публичен живот на града и страната. Мишо Гръблев е водещ и на предаванията "По първи петли" по програма "Хоризонт" и "Заедно след полунощ" по програма "Христо Ботев". Продуцент е в Радио Пловдив на "Развлекателни и нощни предавания". От две години Мишо Гръблев е и телевизионен водещ в националното предаване "Добро утро с БНТ 2".

Книгата му представлява едновременно сборник разкази, в които той е главен герой, защото всичко описано му се е случило и в същото време е кратко ръководство по журналистика. Основният лайтмотив на целия негов труд е – всеки може да бъде радиоводещ.

Пред учениците от двете гимназии в града сподели, че информираността и знанията са едно от най- важните качества, които трябва да притежава всеки тръгнал да превзема медийното пространство. Децата бяха любопитни да научат нещо повече за професията му – колко е трудно, с каква подготовка се става журналист, преследван ли е от фенове... Оказа се, че за всеки от въпросите той има подходяща случка – как се прави интервю с политик, как се справя с автоцнзурата...а пмного от случките са разказани в книгата му, отбелязани със „за моя сметка“.

Ако и вас ви интересуват отговорите на тези и други въпроси свързани с професията на радиоводещия, можете да си купите книгата на Мишо Гръблев. А все пак имате съмнения дали един радиоводещ е добър разказвач, ще ви бъде полезно да научите, че авторът е носител на наградата „Агоп Мелконян“ за фантастичен разказ през 2013 година, а през далечната 2001 е спечелил първа награда на конкурс на БНТ за кратък разказ.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мо
    мохамед
    0 -5
    19:04, 31 окт 2014
    Журналеркее,а тоя разбра ли че ти пък си спечелила... Виж коментара

Още новини

Последни новини