25 хил. души се вдигнаха на протест срещу икономиите в Атина

Близо 25 000 души според полицията участваха в протестна демонстрация в Атина срещу икономиите. Те бяха призовани за участие от близкия до комунистическата партия профсъюз Фронт на трудещите се.

"Заслужаваме човешки живот", скандираха събралите се на площад Синтагма пред парламента в гръцката столица. Те настояха още за насръчване на икономическия растеж, да бъдат отворени отново заводите, да се създат работни места и да активизира потреблението, информира АФП.

Синдикалните организации, представляващи частния и обществения сектор от цяла Гърция, обявиха, че освен 1,5 милиона официално безработни има близо половин милион трудещи се, които от месеци не са получавали заплати.

Те призоваха за обща стачка на 27 ноември в цяла Гърция срещу мерките за икономии, залегнали в държавния бюджет за 2015 г., информира БГНЕС.

Гърция се задължи пред кредиторите да прилага план за оздравяване на финансите си. Проектобюджетът за 2015, който ще бъде внесен в парламента в края на месеца, предвижда редица данъчни облекчения, но като цяло продължава политиката на затягане на коланите и съкращаване на държавните разходи.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини