Мистериозен вирус потиска мозъчни функции

Вирус, за който се смяташе, че е специфичен за едноклетъчни зелени водорасли, може да зарази мишки и хора, сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".

Макар да не отключва поява на болести като грип, треска чикунгуня или ебола, вирусът ATCV-1 изглежда потиска някои мозъчни функции и оказва влияние върху когнитивните способности на заразените.

Преди няколко години ATCV-1 бе открит в мозъците на хора.

Навремето бе невъзможно да се установи дали вирусът се е появил в организма на даден човек преди или след смъртта му. Сега обаче ATCV-1 бе открит в гърлото на пациент, след като му бяха взети проби в рамките на изследване върху бактериите и вирусите у хора, засегнати от психични болести.

Изследването е извършено от учени от университета "Джонс Хопкинс" в Мериленд и университета "Небраска-Линкълн". Първоначално те не си поставили за цел да проучат ролята на патогенни агенти за появата и развитието на психични заболявания. Но след изненадващото откриване на ATCV-1 у пациенти с психични смущения, учените поискали да разберат дали вирусът може да бъде намерен също у здрави хора и дали е свързан с увреждане на някои когнитивни функции.

40 от участвалите в изследването 92-ма здрави доброволци били носители на вируса. Оказало се, че тези 40 участници се затруднявали повече да се справят със свързани със зрението тестове за когнитивните функции - по-бавно откривали логичното обяснение за редуване на цифри и по-трудно концентрирали вниманието си.

Не можело обаче да се каже категорично дали ATCV-1 е директният виновник за забавените им реакции.

Затова учените пристъпили към експеримент с мишки. Една група гризачи консумирала незаразени с ATCV-1 водорасли, а друга – водорасли, заразени с вируса. С последвалите тестове се справили по-бързо и по-добре незаразените мишки. Това навежда на мисълта, че вирусът въздейства върху някои когнитивни способности.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: Vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини