Историческо кацане на комета (видео)

Днес се очаква за първи път в човешката история сонда да кацне на повърхността на комета. Проектът е на Европейската космическа агенция.

В 10.35 часа българско време космическият апарат „Розета” спусна сондата "Фила" на разстояние 22.5 километра от кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. От ЕКА потвърдиха, че отделянето на "Фила" е успешно и е минало по план.

Сондата ще се приземи след около седем часа - около 17.30 часа, на повърхността на кометата, на площадка за кацане, получила името „Агилкия” в чест на египетски остров в река Нил, съобщи РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Поради огромното разстояние между кометата и Земята учените ще разберат дали кацането е успешно след 28 минути.

Мисията на "Розета"
Мисията за "космическа археология" започна през 2004 г. с изстрелването на сондата "Розета" на Европейската космическа агенция (ЕКА), припомня БТА.

Целта ѝ е да разкрие някои от тайните на Вселената чрез кометите, смятани за първични останки от зараждането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години. Вземането на проби от комета ще помогне на учените да анализират развитието на Земята и останалите планети.

След дълго пътуване сондата "Розета" достигна през август кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко", на чиято повърхност трябва да се спусне апаратът "Фила".

ЕКА не избра "лесния начин" за тази "премиера" в историята на космическите изследвания, сравнима с кацането на "Викинг" на Марс през 1976 г. Операцията за изследването на "непозната територия" беше подготвяна дълго и старателно. За разлика от "седемте минути терор" при спускането на марсохода "Кюриосити" на повърхността на Червената планета през 2012 г., учените ще "гризат нокти седем часа", преди да разберат дали 100-килограмовият апарат "Фила" успешно се е позиционирал на повърхността на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко".

По време на спускането "Фила" ще предава информация към Земята за праха и газовете по пътя си. Рискованият сценарий ще се разиграе на 511 милиона километра от нашата планета.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини