Финландски учени намериха формулата за перфектен сън

Мъжете, които спят по 7.8 часа на нощ и жените, които спят по 7.6 часа на нощ са най-здравите. Тайната на дълбокия сън е подготовка 15 минути преди лягане.

Това показва мащабно проучване на учени от Финландия, които в рамките на 7 години изследвали навиците на 3760 души, съобщава "Уърлд нюз стенд". Учените следили не само продължителността и поведението на хората през нощта, а също и нивото на отпочиналост и сънливост през деня, както и влиянието на сънотворни хапчета.

Седем до осем часа на нощ са напълно достатъчни за хората в активна възраст за пълноценна отмора, потвърждава изследването. И макар че часовете са важни, още много фактори влияят на това дали сънят ще е "перфектен", например осветлението в и около стаята, наличието на болка, нервност, здравословни проблеми, алкохолът и кафето в кръвта. Всички те пречат, убедени са учените.

Недостатъчния и некачествен сън пък се отразява на умението да запомняме нова информация и да се концентрираме, определя настроението за деня и предразполага към напълняване и влошаване на сърдечно-съдовото здраве.

Хората, които дълго не могат да заспят и се въртят в леглото, не са избрали правилното време да си легнат, твърдят финландците. Подготовката, която е достатъчна, за да гарантира мигновено заспиване и по-здрав сън започва между 10 и 15 минути преди самото заспиване. Човек може да се "настрои" за сън, като преди да се отправи към леглото просто затвори очи за кратко. Така, когато усети възглавницата вече ще е готов за дълбока почивка.

Така формулата за перфектния сън, до която достигнали финландците, е 7.8 или 7.6 часа плюс 15 минути.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини