Тефтерче, тефтерче, я кажи

Тефтерчето на Филип Златанов е поредния хит в държавата. От сутрин до вечер слушаме версии, хипотези, обяснения, обвинения. Миналата седмица стана ясно, че инициалите Д.П. са били преправени на 10. Или обратно – 10 е било преправено на Д.П.

Големият въпрос сега – дали инициалите са били превърнати в число, или числото в инициали? В единия случай, по-вероятния, мафията се опитва да прикрие участието на един фамозен депутат в мегаскандала, в другия – някой се опитва да го натопи.

А всъщност и едното, и другото, е безпардонна манипулация. Вече сякаш няма значение кое е вярното. Защото и на слепеца става ясно, че там горе, по върховете, си играят тайни игрички, докато хората изнемогват и се самоубиват от отчаяние. Там, горе, сякаш си живеят в някакъв техен свят на интриги и лични битки за надмощие. И в крайна сметка – битка за пари.

За нашите пари.

Миналата седмица мярнах във Фейсбук нечий пост, в който се сравняваше по някакъв начин тефтерчето на Филип Златанов с тефтерчето на Левски. Извадих от библиотеката едно старо фототипно издание на тефтерчето и се зачетох. Прелиствам го от време навреме, не много често, и макар всеки път да виждам едно и също, винаги откривам нещо непознато.

Толкова и толкова за пушки и револвери. “Два гроша за игли за шиене”, отчита се Дяконът. “0.2 гроша за … боза”.

Този път неизбежно сравнявах със Златановото тефтерче. Да се удари еди кой си... За еди кой си да се изчака.

Интересно, в тефтерчето на Левски няма да намерите “да се удари” Али Чауш или Мехмед ага, или друг някой изедник, макар че това би било най-нормалното в записките на един революционер. Не. В него ще намерите мисли за тайната организация, рецепти за изцеляване на рани и за боядисване на шаяк, дори стихотворението “На прощаване” на Христо Ботев, както и отчет за всеки гологан народна пара, но няма да срещнете “да се удари”.

Двете най-известни тефтерчета в България. А ги дели цяла пропаст.

Тогава България не е съществувала като държава. Българите са били едва 3 милиона. Повечето бедни и неграмотни. Поробени.

Как се случва така, че за един век, въпреки националните катастрофи и гибелните войни, българите стават три пъти повече, а държавата се променя коренно?

Причините можете да откриете в тефтерчето на Левски.

Как се случва така, че само за четвърт век българите намаляха с над два милиона, а мизерията завладя три четвърти от тях?

Причините можете да откриете в тефтерчето на Филип Златанов.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    25
    2552
    2 0
    18:34, 24 ное 2014
    Mafiata uni6toji tefter4eto.za da otkloni vnimanieto na grajdanite izmisli.d p zada moje da si igrae s horata pak i da gi iskara na ulitsata. Uru6 pak 6te razdavat pari gerb.izlizaite na ulitsata. Kak ne se zamislate pak se gotvatda digat senata na toka i za da vi zaribatizmisliha tova. Predi edna godina za6to nebe6e kazano tova.mafiata izvin bg, bb ss i if trabva da sa v zatvora.te pirva prestoi glada v bg otvoete si o4ite.dii vole diiiiii
  • 2
    То
    Тони_1416847612
    10 -1
    18:46, 24 ное 2014
    Господин Кръшков,прекрасна статия-безпощаден и разтърсващ коментар.Ясен,точен и за голямо съжаление-на 150% верен!!!!!!
    Боже,моля те, пази ни!!!!!
  • 3
    Те
    Тефтерчо
    5 0
    13:52, 25 ное 2014
    Разтърсващо словоизлеяние за Балканджия, просто и приятел на първите наивни мечтатели от СДС/в последствие леко алкохолзирали се/ мечтатели - "Заповядай 2 лв за една ракия" Там горе "не сякаш си живеят в собствен изолиран свят? Там горе този свят го осъществяват с помоща на Големите балами г-н Кръшков! И докато за другомислещите се някои викаха че са "малки или големи мерзавци" лошите се налудуваха......!
Последни новини