Най-модерният зоопарк в България ще бъде в Пловдив

През септември 2015 г. в Пловдив ще отвори най-голямата и модерна зоологическа градина в България. Тя ще е първата, която се проектира по изключително високите изисквания след членството на страната ни в Европейския съюз. Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев след символичната първа копка на новия зоопарк.

От юли 2008 г. зоокътът в града е затворен, тъй като не бяха изпълнени многобройните предписания от страна на Екоминистерството и лицензът беше отнет, припомни Тотев.

Според одобрения проект територията на зоопарка нараства от 9 на 40 дка. Предвидени са 22 хабитата с различни животни, с условия, близки до природата, които не създават препятствия между посетителите и животните, а позволяват близък контакт.

Вместо на 80 кв.м мечките ще обитават площ от 3000 кв.м с изкуствено езеро, от 9 кв.м обиталището на вълците се разширява на 900 кв.м. Атракции като приключенски тунел ще отвеждат до средата на хабитата.

Освен старите обитатели, които временно са преместени в други зооградини, се очакват нови животни като младо семейство мечки, вълци, розово фламинго, бизони, азиатски видри, камили, бронзова пуйка, патагонска мара и много други.

Екодетски площадки и кафенета също ще се впишат сред аткракциите, а паркингът пред зоопарка ще осигури достъпност до мястото, което ще се превърне в един от важните туристически маршрути.

Стойността на проекта е 4,5 млн. лв. Срокът за изпълнение е 180 дни след откриването на строителната площадка.

Първите посетители в новия зоопарк се очакват следващата есен.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини