Цесионерите в КТБ ще чакат несъстоятелността

Депутатите от бюджетната комисия гласуваха промени в Закона за банковата несъстоятелност, засягащи сделките по прихващания в КТБ.
Промените предвиждат, че прихващането е недействително по отношение на кредиторите на несъстоятелността, освен за частта, която всеки от тях би получил при разпределението на осребреното имущество.

"Предвиждаме онези прихващания, които ще бъдат заявени или са заявени пред квесторите на КТБ, които са в резултат на извършени цесии между вложители на КТБ, да бъдат извършени до размера, който съответния вложител, искащ прихващането, би получил от масата на несъстоятелността при приключването на тази несъстоятелност", заяви председателят на Временната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Тя обясни, че поправката в Закона за банковата несъстоятелност е била приета с пълно единодушие от всички групи.

„С тази поправка не се включва изменение на закона със задна дата. Регулират се отношения, които ще бъдат факт при бъдеща несъстоятелност. Когато решението на БНБ влезе в сила, това ще е момента, в който съда ще може да гледа несъстоятелността на КТБ. Говорим за един бъдещ процес”, обясни Стоянова.Тя даде пример с кредитополучател, който дължи на банка 1 млн. лева условно и той се намира в групата на добрите кредити на КТБ, които са дадени на фирми с дейност, приходи, обезпечения.Около 1,7 млрд. лв. представляват добрите кредити в КТБ - тези с обезпечения, посочи Стоянова. 

Ако един добър кредитополучател с 1 млн. лв. кредит реши да купи депозит от 1 млн. лв., то той извършва правно допустимата сделка цесия, обясни Стоянова. Въпросният кредитополучател така става и вложител на банката и в този случай той изисква от квесторите в КТБ да извършат прихващане между кредита и депозита му. 

Ако това прихващане се извърши, това означава, че кредитополучателят ще погаси своя кредит, без да плаща пари в масата на несъстоятелността на банката, обясни Стоянова. 

В същото време вложителят ще получи сума, по-голяма от тази, която би получил до размера на гарантирания депозит.

Ако се направят подобни прихващания за 1,7 млрд. лв., то в масата на несъстоятелността няма да постъпят реални пари, посочи Менда Стоянова. Така всички останали вложители и на първо място Фондът за гарантиране на влоговете в банките, както и останалите вложители, които не са извършили подобни цесии, просто няма да вземат нищо, добави тя. 
Според нея с промените това няма да бъде допуснато

Има и други видове цесии, които се извършват между вложители в банката и които целят да раздробят големите депозити до по-малки в размера на гарантираните от закона суми, каза още председателят на бюджетна комисия. 

Това по думите на Стоянова е заобикаляне на закона и източване на обществените средства и също ще бъде избегнато чрез промените.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Бо
    Борко
    0 0
    16:36, 25 ное 2014
    Все пак Кадиев е акционер трябва да му дадете време да си скрие паричките!
  • 2
    То
    Тоска
    0 0
    16:36, 25 ное 2014
    А виновниците очевидно нямата намерение изобщо да ги търсите.
  • 3
    То
    Тоска
    0 0
    16:36, 25 ное 2014
    А виновниците очевидно нямата намерение изобщо да ги търсите.
  • 4
    Ко
    Коста
    0 0
    16:37, 25 ное 2014
    За пореден път в България, политическата върхушка ограбва народа и за пореден път политическата върхушка ще остане ненаказана. Защото сме овце!
  • 5
    Же
    Жеко
    0 0
    16:38, 25 ное 2014
    А ние чакаме да им платим масрафа.
  • 6
    Ли
    Лилян
    0 0
    18:05, 25 ное 2014
    Лошото е че пак промените са в полза на големите вложители. Акционерите като Кадиев пак ще бъдат погладени по косъма
Последни новини