Удари на сирийската авиация срещу „Ислямска държава“ убиха десетки цивилни

Най-малко 63-ма души, половината от които цивилни, са били убити при удари на сирийската авиация срещу северния град Ракка, който е под контрола на групировката "Ислямска държава", съобщи Сирийският център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Ройтерс.

Директорът на центъра Рами Абдел Рахман заяви, че няколко военни самолета са ударили поне 10 пъти Ракка. "Повечето нападения бяха в източната част на града. Най-малко 36 от убитите са цивилни. За останалите още не сме сигурни дали са бойци", посочи той

Междувременно стана ясно, че "Ислямска държава" е обезглавила в Сирия човек от религиозната общност на шиитите исмаилити, обвинявайки го във вероотстъпничество, предаде "Франс прес". В Сирия има около 200 000 исмаилити. По-голямата част от тях живее в град Саламия в провинция Хама. Според ИД всички мюсюлмани, които не са сунити, са еретици и подлежат на смъртна присъда.

Групировката изпълни вчера още една екзекуция в Сирия - пребиване с камъни на двама мъже, които според ИД са хомосексуалисти. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права и отбеляза, че става дума за първата екзекуция с този мотив, извършена от групировката.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини