Вътрешният министър постави на изпитателен срок ръководителите в МВР

Хората на ръководни постове в МВР имат два месеца, за да докажат на новия министър, че са подходящи за постовете, които заемат, стана ясно днес от интервю пред БНТ на министър Веселин Вучков. Сред ръководителите, чиято дейност ще се оценява е и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

По-особеното при него е, че Вучков не може да го смени, тъй като според промените в закона за МВР от юли, неговият пост е мандатен и той е "бетониран" за следващите четири години и половина. "С главния секретар работя така, както го изисква закона. Мога или не мога да работя, аз експерименти със закона не мога да правя", каза Вучков. Той изрази надежда, че парламентът бързо ще приеме промени в нормативната уредба, които да върнат на президента правомощията да назначава висши служители в МВР, МО и разузнаването.

"Акции със звучни имена няма да има, ще се работи само под ръководството на прокуратурата. Акции, кръстени на прокурори също няма да има", каза още вътрешният министър, попипат дали ще промени имиджът на МВР, изграден от Цветан Цветанов.

Коментирайки вчерашната акция в Пазарджик, Вучков каза, че МВР само е помагало на прокуратурата и ДАНС, и не знае подробности каква е причината за нея. В отговор на въпрос, министърът посочи, че информацията, налична в МВР за потенциални терористични заплахи, не е за публично споделяне.

Той не скри, че бежанската вълна заплахата нараства, но към центровете за бежанци работят екипи на ДАНС и МВР, които имат за задача да "филтрират" потенциални терористи. Вучков обобщи, че опасност от тероризъм винаги има, но няма основание за излишно безпокойство.

"Спешно е необходимо да се приемат дълго чаканите законите за сигурността – за НСО, за външното разузнаване – цивилно и военно. Този общ рамков закон, който не е просто хартия от правни норми. Тези закони трябва да поставят кой поставя задачи на разузнаването, включително и в този антитерористичен аспект", обясни Веселин Вучков.

Коментирайки бюджетът на МВР за следващата година, министърът каза, че той ще е 1 млрд. лева. Веселин Вучков обаче уточни, че се надява разходите за справяне с бежанския поток да се плащат не от него. "1300 полицаи са по границата, 900 са от вътрешността на страната. Не може това да е само проблем на МВР" подчерта министърът.

Той уточни, че пари за заплати на работещите в МВР ще има, въпреки заложената бомба от предишните управляващи с приемането на нов закон, който въвежда редица допълнителни разходи, които не са финансово обезпечени. Вучков посочи, че дефицитът в бюджета на министерството към момента е 200 млн. лева и се търсят варианти за осигуряване на пари от икономии.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини