В Пазарджик вярват, че ислямът ще завладее планетата

Имало ли е разпространение на видеоклипове с радикален ислям, в подкрепа на „Ислямска държава, както и разпространение на тениски с надписи в подкрепа на джихадистите, тръгнало от Пазарджик – отговор на този въпрос тепърва ще се търси и от властите, и от медиите.

Председателят на мюфтийското настоятелство Яшар обясни, че от джамията в квартал „Изток” в Пазарджик служителите на ДАНС са взели един компютър и 30 книги. Книгите били на турски език, една и на български и служели, за да запознаят „начинаещите мюсюлмани”.

Как да възприемам „Ислямска държава” – знам само това, което виждам по новините. Кой кой е, не знам. А в интернет всеки може да намери всичко. Не сме споделяли радикални клипове, но не мога да контролирам 600 души, подчерта Яшар пред Нова телевизия. Той коментира и тениска с арабски символи – „Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е негов пророк”. Това е израз на 1400 години и всеки мюсюлмани го носи в сърцето си, заяви Яшар.

По въпроса с един световен халифат и всички хора да станат мюсюлмани, Яшар цитира, според него, думи на пророка Мохамед – че ислямът ще се приеме от цялата Земя. След това ще дойде пророк Иса (бел. ред. – Исус) и ще се формира халифатът.

Кой финансира строежа на новата джамия в „Изток” – 40% от Главното мюфтийство, а 60% от жителите на квартала, продължи Яшар. Тук има над 30 хил. души – всеки да даде по 10 лева, колко пари се събират? Имам отчет за всеки лев, заяви ходжата.

Ходжата беше попитан и кой е финансирал образованието на мюсюлмански свещеници и призна, че пари са давани и от фондации. По думите на Яшар, една от тях „май се казвала Напредък”. Той добави, че „май имало един-двама”, учили навън. Повечето обаче били учили в училище в Сърница.

Искам да кажа, че там, в квартал „Изток”, тази група са обсебени. Това заяви скандалният бивш мюфтия Неджим Генджев. Той беше категоричен, че училището в Сърница е било незаконно. Генджев добави, че в България вярващите в Аллах са сунити. Яшар, с тази брада, ако беше в Саудитска Арабия, щеше да бъде остриган, категоричен беше Генджев.

Арабистът Владимир Чуков припомни, че за радикален ислям в цял свят се изливат много пари. У нас много податливи са точно ромските общности, смята Генджев. Би трябвало ДАНС да кажат каква е идеята да се дават пари и да се насърчава по този начин развитието на исляма в големи ромски махали, добави бившият мюфтия. Той коментира и имама Ахмед Муса, който вчера пак беше прибран от ДАНС. Той работи, въпреки че беше осъден, възмути се Генджев. И обясни, че няма частни джамии в България. Сотир Цацаров трябва да възстанови законното мюфтийство, завърши Генджев.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    0 0
    10:20, 26 ное 2014
    В Пазарджик, както и навсякъде в България, ******ите вярват на този, който им дава пари. Така че ако утре дойдат от Тибет с един сак мангизи, от другия ден всички ******и ще са будисти. Проблема е, че само ислямистите с промитите мозъци разполагат с такива финансови възможности.
  • 2
    Сп
    спароу джак
    0 0
    18:24, 27 ное 2014
    ще стане,когато слънцето се скрие,та и вас да ви няма
Последни новини