Знамето на Велика Албания се появи и в Черна гора

Знамето на Велика Албания, което се вихреше на мача между Сърбия и Албания в Белград, се появи в Черна гора, пише днес черногорският вестник Vijesti.

Според изданието знамето било издигнато на пътя Подгорица - Шодра, недалеч от граничния пункт „Божай”. То е сложено на почивната станция Витоя, където през август традиционно се събира албанското племе хоти. Знамето, на което освен карта на Велика Албания има и ликовете на героите Исмаил Кемали и Иса Болетини, за първи път се появи на мача в Белград, заради което беше прекъснат мача.

Исмаил Кемали е един от авторите на Декларацията за независимост на Албания, представена на 28 ноември 1912 г. във Вльора. След обявяването на независимост Кемали се обърнал към народа от терасата на парламента и за първи път развял знамето с двуглавия орел.

Болетини е бил един от най-близките сътрудници на Кемали, известен като водач на албанските въстаници по време на Балканските войни и Първата световна война, в борбите срещу Сърбия и Черна гора, а след това и срещу Австро-Унгария. Убит е в Подгорица през 1016 г. от страна на черногорските военни власти.

Read more: http://balkani.actualno.com/Znameto-na-Velika-Albanija-se-pojavi-i-v-Cherna-gora-news_62435.html#ixzz3KA2P3E9d

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини