Да спасим "родното място на Дарт Вейдър" (видео)

За Тунис Мос Еспа - въображаемото селище от планетата Татуин, където се ражда бъдещият слуга на тъмната страна на силата Дарт Вейдър от сагата "Междузвездни войни", е нещо като имението "Грейсланд" за Мемфис или дори Мачу Пикчу за Перу.

Откак Джордж Лукас избира тунизийската пустиня за декор на научнофантастичния си филм през 70-те, хиляди туристи годишно се стичат в Южен Тунис, за да посетят многобройните "изоставени селища" на Татуин, които стоят и до ден днешен.

Но когато през 2013 г., се оказа, че огромна дюна заплашва да погълне Мос Еспа, граждани, фенове и властите в Тунис се обединиха, за да спасят тази забележителност -  и успяха, разказва BBC News.

150 000 долара - половината дадени от тунизийското туристическо министерство, а другата набрани от бизнеса и краудфъндинг кампания в IndieGoGo, са били вложени през последните 6 месеца за разкопаването на градчето, казва пред BBC Рая Бен-Гиза Верниер от инициативата Save Mos Espa. След преместването на 30 000 кубични метра пясък, в момента тече реставриране на постройките с естествени материали - за да издържат повече, обяснява тя.

"След арабската пролет през 2011 г. достъпът до тази част на страната беше ограничен от Европа и останалите западни сили и много хотели и десетки хора от паралелния туристически бранш останаха без работа. Идеята сега е да популяризираме обекта у нас и в чужбина и да го развием в устойчив бизнес, може би малък музей или кафене, където местните хора да работят."

Кампанията събира дарения на сайта си.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини