Наложиха данък на всички хазартни игри у нас

Лотариите у нас, както и игрите Бинго и Кено, вече ще са задължени да плащат данъци на държавата.

Без никакви дебати народните представители приеха и на второ четене промените в Закона за хазарта, които целят именно въвеждане на данък от 15% върху оборота на наземните лотарийни игри, както и на 20% върху разликата между получените приходи и изплатените печалби от онлайн лотариите, бингото и кеното.

По този начин държавата облага с данъци вече всички хазартни игри. Интересна подробност около тези промени е фактът, че техен първи автор бе депутатът от „БСП Лява България" Георги Кадиев.

При първо четене на предложените от него текстове мнозинството от народните избраници гласуваха против. Тогава социалистът обвини колегите си в това, че с гласовете си „въздържал се" правят услуга на някой хазартен бос, от което бюджетът на страната ни ще изгуби приходи в размер на 5 млн. лева.

Осъзнали грешката си, още в същия ден от ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание законопроект, идентичен с този на Кадиев, и на следващия ден го приеха набързо в пленарна зала.

Българският закон е така записан и действа на регулирания пазар, че създава благоприятен режим да се лицензират чуждестранните компании.
Това коментира в кулоарите на НС Огнемир Митев, шеф на Агенцията по хазарта, по повод на досегашната практика.

В рамките на 2014 са събрани данъци от он-лайн и оф-лайн лотариите в размер на 2 100 000 лева, стана ясно от думите му. Тези пари влизат в републиканския бюджет.
Сега комисията по хазарта очаква поне 10 пъти повече постъпления.
Огнемир Митев е категоричен, че интернет пространството е трудно за контролиране. Въпросът е да се обхване трафика от он лайн игри, за да се обложи, подчерта той.

Комисията разполага с трима ИТ специалисти, които непрекъснато следят трафика на всички компании. Една от най-големите международни компании в света за он лайн хазарта е на път да получи лиценз за дейност у нас. Затова и комисията очаква повече постъпления след приетите законови промени през следващата 2015.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини