Франция атакува „Ислямска държава“ в Ирак, Германия осъди джихадист

Френската авиация предприе атака срещу обекти в Ирак в рамките на операцията на международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава", съобщи френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес. Министърът отказа да уточни целите, избрани за въздушния удар, и броя на френските самолети, участващи в атаката, посочва АФП.

От началото на операциите на международната коалиция, оглавена от САЩ, френските самолети, базирани в Обединените арабски емирства, а от неотдавна и в Йордания, са извършили общо 120 до 130 мисии (разузнавателни и бойни) срещу екстремистката групировка, контролираща значителна територия от Ирак, каза министърът пред медийната група Бе Еф Ем - Те Ве - Ер Ем Се. "Ние сме категорично решени да попречим на т.нар. "Ислямска държава" да окупира Ирак. Благодарение на действията на международната коалиция нанесохме съкрушителен удар на експанзията на Даеш (името на ИД на арабски език), но това не значи, че войната е свършила", подчерта Льо Дриан.

Коалицията не извършва бойни действия по суша, но осигурява въздушна подкрепа, така че иракските сили да могат постепенно да си върнат отнетите територии, каза министърът.

Операцията в Ирак има дългосрочен характер, тъй като иракската армия трябва да има време да възстанови силите се и да съдейства на кюрдските бойци, каза Льо Дриан, цитиран от ТАСС. Френските изтребители участват само в мисии в Ирак, докато американската авиация действа и срещу джихадистите в Сирия, припомня АФП.

Льо Дриан определи като скандално изявлението на сирийския президент Башар Асад, публикувано вчера във френското седмично сп. "Пари мач", в което той казва, че въздушните удари срещу ИД в Сирия са безрезултатни. "Човек, на чиято съвест тегне смъртта на 200 000 негови сънародници, да поучава другите, е неморално". Пред радио "Европа-1" френският външен министър Лоран Фабиюс нарече интервюто с Асад "рекламен репортаж".

Същевременно съд във Франкфурт осъди на 3 години и 9 месеца затвор 20-годишен германец, който призна, че се е присъединил към радикалната групировка "Ислямска държава" в Сирия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Това е първият съдебен процес в Германия срещу местен джихадист член на групировката.

Роденият в Германия от косовски родители Крешник Бериша бе осъден за принадлежност към чуждестранна терористична организация. Между юли и декември 2013 г. той е воювал в редиците на "Ислямска държава" срещу силите на сирийския президент Башар Асад.

Бериша е арестуван при завръщането си от Сирия на летище Франкфурт на 12 декември 2013 г.

Той е можел да получи до 10 години затвор, но на първото заседание на съда на 15 септември съдиите са му предложили присъда между 3 години и 3 месеца и 4 години и 3 месеца в замяна на признаване на вината.

Според германския вътрешен министър Томас де Мезиер около 550 германци са отишли да се бият в редиците на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. По данни на германското вътрешно разузнаване най-малко 60 от тях са убити.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Со
    солжиницин
    1 -1
    21:50, 5 дек 2014
    Тепърва европейците ще си имат ядове с исл държава Колко ислямисти живеят в европата колко емигранти нахлуват там И един хубав ден ще им забият ножа в гърба
Последни новини