Учени: Много скоро няма да се слагат болезнени инжекции

Друг начин по който могат да се приемат медикаменти ще замести за в бъдеще болезнените инжекции. Става въпрос за малки капсули, съдържащи в себе си микроигли, които отвеждат лекарствата директно във вътрешността на червата.

Изобретението е на учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) в сътрудничество с Масачузетската обща болница.

Проблемът при приемането на лекарства през устата е, че рядко издържат достатъчно дълго на киселинното съдържание на храносмилателния тракт, за да могат да освободят активните си вещества. Този проблем е най-осезаем, когато се работи с лекарства, съдържащи определен вид протеини. По тази причина в медицината се използват стресиращите и неприятни за повечето хора спринцовки.

Новата капсула е дълга 2 сантиметра, а диаметърът й е 1 сантиметър. В средата има резервоар, където се поставя лекарството. Той е покрит с 5-милиметрови микроигли, чрез които в червата се освобождава медикамента. Техните връхчета са скрити от разтворима обвивка, за да може капсулата да се погълне като обикновено хапче. В храносмилателната система тази обвивка се разтваря, а налягането в червата помага активното вещество да бъде освободено.

В момента капсулата се тества върху прасета за прием на инсулин и резултатите са обнадеждаващи.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    До
    докито
    0 0
    14:28, 16 дек 2014
    защото няма да има кой да ги слага
Последни новини