Обстановката в Старозагорско бавно се подобрява

Бавно подобрение на обстановката в засегнатите от наводненията четири общини в област Стара Загора отчитат на днешното си заседание от Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. Това съобщават от пресцентъра на областната администрация, цитирани от БТА.

До края на деня се очаква да бъде отменено цялостното бедствено положение в община Мъглиж и то да остане само частично в село Сливито.

В общините Раднево, Гълъбово и Николаево бедственото положение остава в сила.

В село Нова махала водата постепенно се оттича. Страничните улици на населеното място вече са сухи. Вода има все още по главната улица на селото, която е проходима за бусове, автобуси и по-високи леки автомобили.

Екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Стара Загора са на място в готовност за поетапно отводняване на къщи и дворове, но нивото на подпочвените води в района е високо и това на този етап все още възпрепятства началото на процеса.

Работна група от експерти на Областно пътно управление и Напоителни системи извършват оглед на скъсаната дига на р. Тунджа в местността "Сини вир" в близост до с. Нова махала.

От Български Червен кръст, заедно с общински служители в Николаево, са изготвили поименен списък на всички засегнати от наводнението в село Нова махала и град Николаево. На 406 души се раздават храна, вода, постелъчни и хигиенни материали и други.

Продължава отводняването на подстанция "Гълъбово".

На територията на област Стара Загора няма селища без ток и вода.  В селата Пшеничево, Сърнево, Елхово и Бенковски водата по водопреносната мрежа вече е пусната, но указанията от Регионална здравна инспекция са населението в тях са да не я използва за питейни нужди, докато не станат ясни резултатите от взетите вече проби в рамките на 48 часа. В тези села питейната вода продължава да се осигурява от водоноски.

В язовир "Копринка" към 9.00 часа тази сутрин има 131 млн. куб.метра вода при технически обем 142 млн. Количеството на изпусканата през изпускателите на язовира вода е намалено от 74 на 54 куб. метра в секунда. От тях по река Тунджа се изпускат 42 куб. метра в секунда, а по канала за Стара Загора се изпускат 12. Притокът в язовира е около 40 куб. метра в секунда.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини