Берлин заплашва Гърция с изолация, ако СИРИЗА дойде на власт

Германия отправи предупреждения към главната опозиционна партия в Гърция СИРИЗА за спазване на финансовите договорености, иначе гръцката икономика ще бъде изолирана от европейската система, съобщи телевизия „Скай".
Предупрежденията са направени в момент, когато в Атина нараства политическата неопределеност заради вероятността от предсрочни избори, поясни телевизията. Медията твърди, че авторитетният германски вестник Die Welt съобщи, позовавайки се на източници от германското финансово министерство, че ако СИРИЗА дойде на власт и реализира обещаната от нея политика, гръцката икономика ще бъде изолирана в рамките на ЕС. „Не ни трябват нови проекти, в чекмеджето имаме стари планове как да изолираме гръцката финансова система", заявил източникът.
В публикацията се казва още, че една победа на СИРИЗА може „да хвърли в хаос цяла Европа" и тогава ще бъде спряно финансирането на Гърция. Вестникът окачестви като опасна илюзията на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас (на снимката), че пазарите ще играят по неговата свирка. На свой ред гръцките медии оцениха публикацията в Die Welt като „ултиматум" на Берлин и кредиторите към Ципрас.
В същото време говорителят на германското правителство Щефан Зайберт заяви, че „сътрудничеството на тройката кредитори с правителството на Гърция винаги се е основавало на анализа на икономическото и финансово положение в Гърция и на изпълнението на общите договорености", каза той на пресконференция в отговор на въпрос дали изискванията на кредиторите за извършването на конкретни реформи в Гърция се отнасят само за сегашното правителство и дали те ще останат в сила и за бъдещото правителство на страната, което ще се сформира след евентуални предсрочни избори. На въпроса дали немското правителство е готово да преговаря с гръцкото правителство, което ще бъде формирано след изборна победа на СИРИЗА, говорителят отвърна, че не възнамерява за обсъжда хипотетични промени във вътрешнополитическото положение на Гърция.
Вчера гръцкият парламент не успя да избере президент в хода на първото гласуване. Ако държавният глава не бъде избран следващите два тура на вота, в страната ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Според последните проучвания СИРИЗА ще спечели вота с 23% от гласовете, а управляващата в момента дясна партия %Нова демокрация" ще получи 20 на сто.

Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини