Първанов: ГЕРБ и ДПС се сближават, може да има коалиция

Констатирам наличието на прояви, които ерозират доверието.

Такъв беше коментарът на бившия президент и лидер на АБВ Георги Първанов в студиото на Нова телевизия по повод на неразбирателството между коалиционните партньори за предлаганите промени в пенсионната система.

От АБВ ще гласуват против прехвърлянето на сметките от капиталовия фонд към държавния на НОИ. Само това противоречие няма да подтикне АБВ на оттегли подкрепата си към правителството и да излезе от коалиционното споразумение.

„Но при натрупване на критична маса от различия и това може да стане", предупреди Георги Първанов.

Той коментира, че такъв процес в поведението на ГЕБР вече е започнал:
„Констатирам наличието на прояви, които ерозират доверието."

По думите на Първанов последните няколко дни показват едно връщане към коалицинни отношения тип Дянков.

„Има едно пренебрежение към партиите с по-малко присъствие - пробив в коалиционната култура", допълни лидерът на АБВ и изказа недоволството си от начина, по който социалния министър е бил „уведомен" за толкова важни промени точно в неговия ресор.

„Защо през главата на социалния министър се прави това нещо толкова сериозно? Поканата за среща не означава, че политическата позиция е гарантирана."

Георги Първанов коментира и очакваната втора важна подкрепа, която ГЕРБ ще получат в пленарна зала от ДПС.

„Мисля, че тук става въпрос за нещо по-дългосрочно в политически план. В бъдеще сигурно ще има сближаване", каза Първанов, като припомни, че той и друг път е изказвал мнение, че ГЕРБ и ДПС не са толкова непримирими, както заявяват по време на предизборна кампания.

„Но тук, в този случай, това сближаване става много бързо. Гласуването по важни въпроси - вероятно е някакво по-дългосрочно партньорство, което в бъдеще ще се реализира по-плътно", прогнозира Първанов.

Той обаче отклони въпрос дали прогнозира нови предсрочни парламентарни избори след разпад на коалицията в настоящия парламент.

Освен чисто политическо несъгласие с действията на ГЕРБ, Първанов посочи и конкретно защо от АБВ няма да подкрепят промените в пенсионната система

По думите му няма действителна икономическа логика в предложенията за промени: „Нямаме обяснение освен идеята да се запълни дупката в НОИ. Но това не решава нито един от основните и сериозни проблеми в пенсионната система. След три месеца ще се окажем в същата ситуация.

Също така според Първанов отстъпката възрастта за пенсиониране да не се повишава е само на пръв поглед едно справедливо решение. Не е така обаче в дългосрочен план. От АБВ категорично защитават позицията, че в пенсионната система трябва да ги има и двата стълба - частни пенсионни фондове и държавния.

В студиото на Нова телевизия Георги Първанов коментира накратко и енергийните проекти, като защити идеята на правителството на Борисов да продължи да работи по газови проекти.

Според Първанов не трябва да се изпуска възможността да се изгради тръба по пътя на „Набуко - Запад", която да минава през България. Според него по този проект може да рпемина както природен газ от Русия, така и от Азия.

„Ние предлагаме европейско решение. Такова трасе е начертано, има проекти, по които може и да трябва да се правят корекции. Но сега ние трябва да убеждаваме Путин."

Георги Първанов отрече категорично Русия да е имала пръст в свалянето на първото правителство на Бойко Борисов. В момента обаче ситуацията в отношенията между България и Русия е много тежка: „Никога не е имало толкова голям дефицит на доверие", констатира Георги Първанов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини