Удостоиха шампионката Станимира Петрова със званието Почетен гражданин на Асеновград

 

Световната шампионка по бокс в категория до 54 кв. Станимира Петрова бе удостоена със званието Почетен гражданин на Асеновград на тържествена церемония снощи пред цялата спортна гилдия на града. Кметът на общината д-р Емил Караиванов представи нейна кратка биография с достиженията й, след което й връчи плакет „Асеновград” и почетна грамота. Председателят на Общинския съвет д-р Шуманов изчете решението, с което съветниците приеха на 54-то си редовно заседание удостояването на Станимира с почетното звание. Тя получи подаръци от цялото общинско ръководство, множество поздравления от близки и приятели, както и от всички присъстващия именити спортисти на Асеновград. С нея бе и бившият й треньор по таекуон-до Георги Шишков.

Ето какво каза за Станимира Петрова кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов:

„Станимира Николаева Петрова влезе в историята на спорта ни като първата българка, станала световен шампипон по бокс за жени. На първенството на планетата в Джеджу, Република Южна Корея, тя спечели титлата в категория до 54 кг., като победи безапелационно с два на нула съдийски гласа своята титолувана съперничка от Италия.

Станимира Петрова е родена на 16 декември 1990 г. в Асеновград и през 1998 г. започва да се занимава с таекуон-до. Първи треньор на бъдещата световна шампионка е Георги Шишков, с когото печелят медали от европейски, балкански и държавни първенства, както и от редица престижни международни турнири. Отличната подготовка, която получава от този спорт, й дава възможност само за две години в бокса да постигне този невероятен успех – световна шампионка.

Благодарение на нея, асеновградският спорт постигна нов връх в своето развитие. Станимира Петрова зае заслужено своето място в славния асеновградски и български спорт. Нейното име се нареди до имената на Йордан Митков, Севдалин Маринов, Боянка Костова, Трендафил Стойчев, Пламен Желязков и още много други именити спортисти от нашия град”.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини