Кабинетът отмени решение за концесията над Банско

Правителството отмени решение на кабинета "Орешарски" за изменение на концесионния договор за ски зоната в Банско.
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева коментира, че решението е взето неприсъствено в периода 4-6 август 2014 г., съобщиха БТА и БГНЕС.

„Решението е незаконосъобразно, тъй като не e съгласувано с юридическия екип на министерството и е подписано в последния момент, "на коляно", обясни Василева, цитирана от Дарик.

Тя уточни, че с решението на министъра на околната среда и водите се възлага сключването на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор за предоставяне на концесия върху защитена територия - част от Национален парк "Пирин", за изграждане и експлоатация на ски зона с център Банско".

Поради смяната на правителството на 6 август, решението не е включено в протокола от първото заседание след приемането му, каквото е изискването на Устройствения правилник на МС и администрацията, и не е приведено в изпълнение. Всички актове на МС, приети неприсъствено, трябва да бъдат администрирани в края на годината. Спазвайки това изискване, решението е изведено на 22 декември 2014 г.

Според Василева решението не е съобразено с разпоредбите на действащото законодателство и по същество не са извършени всички анализи и фактически проверки на договора за концесия.
По думите й продължават да стоят неясноти, свързани с обекти, собственост на трети лица и относно границите на концесионната площ. Имало неясноти и с методиката за определяне на концесионното решение.

Междуведомствена работна група ще разгледа проблемите, свързани с изпълнението на договора, и ще предложи варианти за разрешаването им до 15 февруари.

Василева каза, че групата ще разгледа определянето на концесионната площ, защото част от установените неточности в самия договор, подписан още 2001 г. засягат границите на концесионната площ и начините на определяне, както и границите на ски зоната.

"Това, което ние искаме, е законосъобразност на решенията, които се взимат. Не на тъмно, не в 12 без 5, не по този начин", каза Ивелина Василева.

През май 2012 г. Върховният административен съд излезе с окончателното решение, че екоминистерството е позволило през 2010 г. изграждане на 4-седалков лифт в местността Платото, който замени два влека и е бил изграден незаконно. Концесионерът "Юлен" е нарушил Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк Пирин.

В края на миналия декември шриродозащитници алармираха, че се готви строителството на нови 330 км ски писти в Национален парк "Пирин".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини