Реформатор има "ярки" данни за съучастие на КФН в случилото се с КТБ

Има много ярки данни за съучастие на Комисията за финансов надзор (КФН) в случилото се с КТБ. Това заяви пред БНР депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

"Да се проспи най-грандиозният обир, т. е. пирамида номер едно на България, именно ограбването на КТБ, и да се демонстрира, че няма връзка между функциите на КФН и случилото се - е много висока степен на некомпетентност, най-малкото", коментира Караджов.

По думите му, КТБ е била банка, която се е търгувала на капиталовия пазар. А капиталовият пазар е може би първата от най-съществените функции на КФН - тя не просто трябва я да надзирава, тя трябва да надзирава дали търгуваните на фондовата борса дружества съответстват по своята цена, техните акции, на реалното им състояние.

"След като видяхме, че на финала имаме една структура, която отвори близо 6 млрд. дупка, която се наложи парламентът да запушва в "края на деня", да се твърди, че КФН не е била съучастник - е много силно", подчерта той.

Реформаторският блок щял да постави въпроса на масата на коалицията. Там те ще знаят, утре вероятно, каква е реакцията на останалите партньори, защото не е само ГЕРБ, а и останалите партньори от Патриотичния фронт и АБВ.

Той припомни, че критиките на реформаторите не са само по отношение на КТБ, но и по отношение на пенсионните фондове.

"В последните няколко работни дни се внасят промени в Закона за социалното осигуряване, където се казва, че една немалка част от пазара на тези дружества е фалшив, т. е. че има може би 25-30% несъответствие между цената на акциите на пенсионните фондове спрямо реалната им цена, че има свързани дружества и т.н. - все функции от страна на КФН. Аз, като народен представител, не съм видял официален доклад на ресорния орган", заяви още Гроздан Караджов.

Ние на посегателства над свободата на словото реагираме много остро и наистина ще бъдем много крайни този път спрямо цялата комисия, категоричен бе Гроздан Караджов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини