Обама: Икономиката на САЩ расте, а на Русия е на пух и прах

Инициативи за подкрепа на средната класа, призив за междупартиен консенсус и повече правомощия от Конгреса бяха сред акцентите в годишната реч на Барак Обама.
Америка навлиза в нов етап от своето икономическо възстановяване и тази вечер отгръща нова страница, заяви президентът на САЩ Барак Обама в годишната си реч "За състоянието на съюза", произнесена пред двете камари на американския Конгрес, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

"Тази вечер, след година на голям напредък за Америка, нашата икономика расте и създава работни места с най-бързото темпо от 1999 година. Нивото ни на безработица сега е по-ниско отпреди финансовата криза", заяви Обама.

"Сянката на кризата премина и състоянието на Съюза е солидно. В този момент - с растяща икономика, свиващи се дефицити, оживление в промишлеността и бум в производството на енергия се надигнахме от рецесията по-свободни да напишем собственото си бъдеще от всяка друга държава не Земята. Сега зависи от нас да изберем кои искаме да бъдем през следващите 15 години и през идните десетилетия", допълни американският президент.

САЩ се обръщат към средната класа

Барак Обама заяви, че икономиката на страната трябва да бъде ориентирана към подкрепа за средната класа.

„Решението е ясно: политиката в подкрепа на средната класа работи”, заяви Обама. „Нека да възстановим връзката между труда и увеличаващите се възможности за всеки американец”, добави Обама.
Той уточни, че властите трябва да помагат на „работещите семейства”, да понижават данъците и да „връщат парите в джобовете на хората”.

За мъжете и жените - еднакво заплащане

Барак Обама призова Конгреса да приеме закон, гарантиращ еднакво заплащане за мъже и жени и пое ангажимент да работи за въвеждането на отпуски за майчинство и платени болнични.

"Нищо не помага повече на семействата да свържат двата края от по-добра заплата. Ето защо Конгресът трябва да приеме закон, гарантиращ, че жените ще бъдат възнаграждавани наравно с мъжете, когато изпълняват същите функции", заяви президентът.

"Наистина сме 2015 година. Сега е моментът", допълни той.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие американците печелят средно със 17,8 на сто повече от американките.

По-големите и по-малките страни - за Русия

САЩ застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не може да тиранизират по-малките, противопоставяйки се на руската агресия, подкрепяйки украинската демокрация и вдъхвайки увереност на съюзниците си в НАТО.

"Миналата година, докато работехме здраво по налагането на санкции, заедно с нашите съюзници, някои изказаха предположението, че агресията на г-н Путин е ловка демонстрация на стратегия и сила. Е, днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах", каза Обама.

Той допълни, че това е показателно за начина, по който Америка предвожда - не с гръм и трясък, а с непоклатима решителност.

Битката срещу джихада: Повече правомощия

Президентът на САЩ призова Конгреса да приеме резолюция за използване на сила срещу групировката "Ислямска държава".

САЩ и техните партньори ще победят "Ислямска държава", но това ще отнеме време, каза Обама.
Американският президент изрази солидарност с всички жертви на терористичните атаки срещу училище в Пакистан и по улиците на Париж.

"Ще продължим да преследваме терористите и да унищожаваме техните мрежи. Запазваме си правото да действаме едностранно - нещо, което не сме спирали да правим, откакто бях избран, за да елиминираме терористи, които представляват непосредствена заплаха за нас и нашите съюзници", каза президентът пред Конгреса.

Търговията с Европа и Азия: САЩ да доминират

Барак Обама поиска от Конгреса да му делегира по-големи правомощия да преговаря за споразумения за свободна търговия с Европейския съюз и Азиатско-тихоокеанския регион.

"Китай иска да пише правилата в най-бързо развиващия се регион. Това би поставило нашите работници и предприятия в неизгодна позиция. Защо да позволяваме това да стане? Ние трябва да пишем тези правила. Ето защо искам от двете партии да ми дадат правомощия за насърчавана на търговията, за да защитя американските работници със солидни нови търговски сделки от Азия до Европа, които да са не само свободни, но и справедливи", каза американският президент.

Обама поиска от депутатите да приемат ускорена процедура, наречена "бърза писта" (fast track) която ще позволи на администрацията му да преговаря за подробностите в търговските споразумения, преди да ги представи пред Конгреса, за да ги одобри общо, без да обсъжда съдържанието им.

САЩ и Куба: Край на ембаргото

Барак Обама призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба.

"Тази година Конгресът трябва да започне работа по слагане на край на ембаргото", което Вашингтон наложи на Хавана преди повече от половин век, поиска Обама в речта си:

"Щом това, което правим, не работи 50 години, време е да опитаме нещо ново. Промяната на политиката ни към Куба има потенциал да сложи край на една епоха на недоверие в нашето полукълбо".

Обама допълни, че няма да спре с усилията си да закрие затвора в американската база Гуантанамо в Куба, за което пое ангажимент в началото на първия си мандат.

Нови санкции срещу Иран - заплаха за вето

Американският президент заяви пред двете камари на Конгреса, че ще наложи вето на всеки опит за налагане на нови санкции срещу Иран, докато текат преговорите по техеранската ядрена програма.

"Нови санкции, приети от този Конгрес, в този момент, ще гарантират единствено провал на дипломацията, ще отчуждят Америка от съюзниците й, ще затруднят поддържането на санкциите и ще гарантират подновяване на иранската ядрена програма", каза Обама.

"Няма никаква гаранция, че преговорите ще се увенчаят с успех. Но нови санкции със сигурност ще провалят дипломатическите усилия. В това няма смисъл, ето защо ще наложа ветото си", предупреди Обама.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини