СИРИЗА постигна коалиционно споразумение

Лявата радикална гръцка партия СИРИЗА, която спечели проведените вчера предсрочни парламентарни избори, е постигнала споразумение с партия „Независими гърци" за съставяне на коалиционно правителство.

Лидерът на „Независими гърци" Панос Каменос сподели след среща с лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас", че партията му ще бъде част от водената от СИРИЗА правителствена коалиция.

Искам да кажа просто, че от този момент има правителство. „Независими гърци” ще дадат вот на доверие за премиера Алексис Ципрас, добави лидерът на дясната националноконсервативна партия, която е основана от началото на 2012 година от група политици от "Нова демокрация".

„Премиерът ще отиде при президента и...кабинетът ще бъде обявен от премиера. Целта е гърците да започнат нов ден с пълен суверенитет", каза той след преговори, продължили по-малко от час.

При този сценарий двете партии ще държат 162 места в 300-местния гръцки парламент, което им дава абсолютно мнозинство. На „Сириза" им бяха нужни само две места, за да държат нужните 151 места за абсолютно мнозинство.

Каменос не разкри подробности за разпределението на позициите в новото правителство, което ще бъде направено по-късно от Ципрас.

Според източници новият финансов министър на Гърция ще е Янис Варуфакис. Янис Драгасакис е спряган за вицепремиер и ресорeн министър по финанси и икономика. Очаква се той да води преговорите с международните кредитори от гръцка страна.

Стана ясно, че Ципрас ще посети президента в 15:30 часа местно време, a в 16 часа ще положи клетва. Очаква се през следващите дни СИРИЗА да проведе разговори с комунистическата партия и партия "Реката".

Така радикалната левица на Ципрас ще споделя властта с десни, които веднъж вече напуснаха коалиция - управлението на „Нова демокрация" през 2012 година.

„Независими гърци" подкрепят позицията на „Сириза" за прекратяване на спасителната програма с международните кредитори, но по отношение на имиграцията имат големи различия. Десните призовават Германия да изплати репарациите си от Втората световна война.

По-рано днес източник от СИРИЗА каза, че Ципрас днес ще положи клетва, а целият кабинет най-късно до сряда.

Според данните от 99.93 процента от изборните секции, СИРИЗА печели 36.34% от гласовете, а „Нова демокрация" - 27.81%. Трета националистическата „Златна зора" с 6.28%, следвана от партията „Река" с 6.05%, комунистическата партия с 5.47%, лявата ПАСОК с 4.68% и партията „Независими гърци" с 4.75%.

Избирателната активност е 63.87%.

Според резултатите към момента, СИРИЗА ще има 149 депутати в 300-местния парламент. „Нова демокрация" печели 76 мандата, „Златна зора" - 17, „Река" - 17, комунистите - 15, ПАСОК - 13, „Независими гърци" - 13.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини